X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Curtea Constituțională dă undă verde modificării a două articole din Constituție

10 apr. 2018,, 11:41   Politică
4018 1

Curtea Constituțională a avizat astăzi pozitiv inițiativa de modificare a articolelor 50 și 51 din Constituție, care se referă la protecția persoanelor cu dizabilități, notează Noi.md.

Inițiativa prevedere excluderea din textul Constituției a sintagmei „persoană handicapată” și înlocuirea acesteia cu termenul „persoană cu dizabilități”. Potrivit autorilor inițiativei, noțiunea actuală din Constituție este una nu doar învechită, dar și cu un caracter discriminatoriu în raport cu această categorie de persoane.

Scopul acestei modificări, susțin deputații, este de a proteja, asigura și promova condiții de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale a persoanelor cu dizabilități, precum și respectul pentru demnitatea lor.

Autorii mai argumentează că se impune respectarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, document ce prevede interzicerea tuturor tipurilor de discriminare pe criterii de dizabilitate, respectiv garantarea persoanelor cu dizabilități cu protecție juridică egală și efectivă împotriva discriminării de orice fel.

Curtea Constituțională a statuat că proiectul de modificare a Constituției nu încalcă limitele revizuirii impuse de dispozițiile constituționale și poate fi transmis spre examinare Parlamentului. Proiectul de amendare a Constituției poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?