X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Primăria Orhei scapă temporar de Șor. Cine i-a luat locul

11 ian. 2019,, 10:19   Politică
8385 4

Controversatul om de afaceri Ilan Șor, care este "curat ca lacrima" în certificatul de integritate și-a suspendat activitatea în funcția de primar al orașului Orhei.

Astfel, principalul suspect în furtul miliardului, condamnat la 7 ani de închisoare de prima instanță, are undă verde să participe la alegerile parlamentare din februarie.

Potrivit unei dispoziții, primar interimar al orașului Orhei va fi viceprimărița Diana Memeț.

Menționăm că Ilan Șor a fost condamnat într-o cauză penală privind mașinații financiare de multe milioane.

Sentința i-a fost pronunțată în iunie 2017. Tot atunci instanța a dispus eliberarea lui Șor din arestul la domiciliu, sub care s-a aflat în perioada audierilor. În dosarul penal privind faptele de escrocherii și spălare de bani figurează zeci de companii offshore. Șor a fost găsit vinovat că pe parcursul a trei săptămîni, între 4 și 25 noiembrie,2014 și-a însușit pe căi frauduloase peste 5 mlrd. lei din Banca de Economii, care au fost spălați prin firmele afiliate lui. Suma a fost confirmată de memorandumul Kroll, prezentat la cererea procuraturii.


În timpul aflării sale la primăria Orhei, Șor s-a lăudat cu realizarea mai multor proiecte sociale, însă, nici pînă acum nu se cunoaște din ce bani sînt realizare aceste proiecte.

Pe acest fondal, în Moldova și în afara ei tot multă lume pune la îndoială legitimitatea banilor cheltuiți de Șor. El vorbește adesea despre ”conștientizarea responsabilității sociale, datorie față de țara în care trăiești și muncești», dar nu explică cum se împacă acestea cu urmărirea penală pentru mașinații financiare de multe milioane.

Experții menționează nerespectarea unor principii etice elementare și lipsa totală de transparență privind originea resurselor financiare utilizate pentru proiectele sociale.

Ca regulă, această activitate este însoțită de componenta PR, inclusiv de publicații în mass-media care conțin ode de laudă a ”mecenatului”. Experții menționează, că în acest fel posesorul unui capital dubios încearcă să-și formeze o imagine pozitivă în societate, să creeze un mecanism permanent de influențare a atmosferei sociale și culturale a societății, pentru a-și consolida în acest fel controlul asupra ei, a obține dividende politice și a evita răspunderea penală pentru fraude financiare în proporții deosebit de mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?