X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cînd va emite Maia Sandu decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului

16 apr. 2021,, 14:25   Politică
3503 7

Decizia Curții Constituționale privind existența circumstanțelor dizolvării Parlamentului a fost absolut logică, previzibilă și de înțeles, iar președintele Maia Sandu va aștepta decizia Curții Constituționale de anulare a stării de urgență și va emite un decret privind dizolvarea Parlamentului.

Despre acest lucru a declarat directorul Centrului de Analiză, Cercetare și Prognoză Balkan-Centre, Serghei Manastîrlî într-un comentariu pentru eNews, transmite Noi.md.

Potrivit lui, decizia Curții Constituționale privind existența circumstanțelor dizolvării Parlamentului a fost absolut previzibilă și de înțeles și se bazează atît pe logica Constituției și pe motivele indicate în aceasta pentru dizolvarea organului legislativ, precum și pe deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

Potrivit expertului, majoritatea parlamentară ar fi trebuit să depună mai mult efort în lunile precedente pentru a forma o coaliție stabilă, ai cărei candidați la funcția de prim-ministru să nu se retragă a doua zi. Faptele reale nu indică existența unei coaliții stabile cu propriul plan de muncă și guvernare ulterioară", a spus Serghei Manastîrlî.

El este sigur că o coaliție de moment nu este un termen legal, ci unul politic, iar încercarea de a convinge Curtea Constituțională de existența sa și de a motiva deciziile în domeniul jurisdicției constituționale de către ”coaliție pe moment" a fost anume o încercare de a forța judecătorii să ia o decizie politică.


Anterior, politologul Corneliu Ciurea și-a exprimat opinia că Curtea Constituțională a Republicii Moldova a luat o decizie neconstituțională și s-au exercitat presiuni asupra judecătorilor, în special din partea președintelui.

Deputatul din partea PSRM, Gaik Vartanean consideră că această decizie a Curții Constituționale dovedește încă o dată că sistemul politic din Moldova este degradant și dacă acest proces nu va fi oprit, situația ar putea scăpa de sub control. În opinia sa, are loc o încercare invizibilă, la prima vedere, de a trece la o republică prezidențială fără nicio modificare a Constituției, iar unii judecători ai Curții Constituționale sînt implicați activ în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?