Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Chicu roagă colegii de la Ministerul Finanțelor să-i predea o lecție lui Slusari

13 ian. 2021,, 08:42   Politică
7723 6

După ce ieri, deputatu Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că în primele șase zile ale anului 2021, Ministerul Finantelor deja a împrumutat pe piața interna, de la băncile comerciale, peste 703 milioane de lei", fostul premier Ion Chicu a hotărît să se expună dur la acest subiect.

”Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe "tractorist" ("terorist intern", în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Poate va înțelege măcar ce-i mai simplu - deosebirea dintre plasare a VMS și finanțare netă pe parcursul unei perioade. Pentru acei care doresc să înțeleagă și nu se lasă manipulați, informez. MF a plasat la prima licitație VMS programată în acest an un volum echivalent cu circa 703 mln.lei, la RATE mai MICI chiar decît în 2020 (cînd pe parcursul anului s-a reușit diminuarea ratelor, adică a costurilor deservirii pentru buget, cu circa o pătrime. De exemplu, la VMS cu maturitatea de 91 de zile ratele au scăzut în perioada ianuarie-decembrie 2020 de la 4,3% la 3,4%). Rata la prima licitație din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începînd cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operațiunile cu VMS se impozitează de stat! Felicitări colegilor de la Ministerul Finanțelor!”, a scris Chicu într-o postare pe pagina sa de facebook.

Totodată, acesta menționează că Ministerul Finanțelor deja a răscumpărat în primele zile ale anului 2021 VMS plasate anterior de circa 426 mln.lei, iar pînă la sfîrșitul lunii va mai răscumpăra în valoare de încă circa 700 mln.lei.

”Plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a MF din toate țările și nu cred că în lumea întreagă se mai găsește vre-un cretin (fără cunoștințe) ajuns vice-președinte de Parlament, să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica și finanțarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă și diversiune economică împotriva statului, or acțiunile sale pot provoca creșterea ratelor dobînzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ își va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare. Sugerez "presei independente" să consulte mai întîi opinia specialiștilor de la Ministerul Finanțelor, înainte de a răspîndi prostiile debitate de individ. Sau dacă "patronii" vă cer să tăvăliți în glod această țară, verificați ce se mai întîmplă în lume la acest capitol. La vecini, de exemplu...”, mai scrie Chicu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?