X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Chicu, despre legea taxei de stat: Prin această lege este încălcat dreptul omului la justiție

29 ian. 2023,, 12:15   Politică
3957 0

În R. Moldova vor fi introduse noi taxe de stat, inclusiv plăți pentru citarea martorilor în instanță sau pentru amînarea ședințelor de judecată. Legea dată a trezit o serie de critici, inclusiv în rîndul avocaților, dar și a cetățenilor.

Potrivit fostului premier, Ion Chicu, această lege trebuia să fie modificată, însă nu în forma în care a făcut-o actualele autorități. Acesta, în cadrul unui interviu de la Publica TV, a criticat poziția autorităților prin care ele afirmă că această majorare ar descărca instanțele de judecată.

”Noi majorăm taxa de stat, adică dreptul omului de a se adresa la justiție, asta ca să completăm bugetul de stat și a doua ca să nu mai vadă oamenii prin instanțe? Acest lucru este o aberație, pentru că omul are dreptul la justiție, dacă cineva i-a încălcat drepturile, fie statul, fie altă persoană el trebuie să poată să se ducă în justiție. Dacă tu îi majorezi taxa întratît încît el să nu mai poată merge în instanță, asta nu înseamnă altceva decît lezarea dreptului. Colegii afirmă că trebuie de operat modificări acolo, dar atunci cînd se începe cu triplarea taxei de stat și a cărei raționament este completarea bugetului național sau eliberarea coridoarelor instanțelor de judecată asta este o aberație. Sînt deficiențe și carențe în această lege care trebuie înlăturate”, a declarat Chicu

Anterior, avocatul Poporului, Ceslav Panico, a venit cu o opinie privitor la proiectul legii taxei de stat. Potrivit ombudsmanului, acesta include mai multe reglementări, care împovărează sarcina financiară a participanților la proces și, astfel, îngrădește accesul la justiție.

„În special, îngreunarea acestei sarcini financiare va fi și mai resimțită de grupurile vulnerabile și marginalizate din punct de vedere social-financiar, care și așa, nu au acces la mecanisme suficiente și eficiente sau alte posibilități de a-și redobîndi drepturile încălcate. Din această perspectivă, taxele trebuie să fie accesibile și să corespundă proporțional situației financiare a persoanei care apelează la sistemul judiciar”, spune avocatul poporului.


Ombudsmanul consideră că Parlamentului îi revine obligația de a reglementa dreptul la acces la o instanță, ținînd cont de situația financiară particulară a fiecărui reclamant.

Avocatul Poporului recomandă Parlamentului organizarea dezbaterilor publice asupra proiectului Legii taxei de stat și alocarea unui timp suficient pentru discutarea acestui proiect de lege atît în Parlament, cît și cu societatea civilă și alte părți interesate.

32
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?