X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chicu, despre cazul Ceaus: "De ce s-a forțat nota și a fost răpit pe străzile Chișinăului?"

13 apr. 2021,, 11:52   Politică
2895 6

Răpirea unui om pe străzile capitalei de către servicii secrete străine este probabil cea mai mare "realizare a primelor 100 de zile de mandat", a ironizat fostul premier Ion Chicu pe rețelele de socializare cazul răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

Chicu spune că a primit și el o solicitare de la conducerea de vîrf a Ucrainei, în perioada cînd era prim-ministru, de-al expulza cît mai rapid pe Ceaus. Politicianul a menționat însă că acest lucr e posibil doar cu respectarea procedurilor legale.

"Îmi amintesc de discuțiile purtate cu conducerea statului vecin (Președinte și Premier) în decembrie 2019 la Kiev, pe marja summit-ului GUAM. Atunci, primisem o solicitare (îmi păruse destul de insistentă) din partea prietenilor ucraineni de-al expulza cît mai rapid pe Ceaus.

Știam de acest caz, inclusiv de adresarea coruptului pentru a primi azil politic, și am informat interlocutorii, că Ceaus nu are nici o șansă să obțină de la autoritățile noastre ce-și dorește, adică azil. I-am rugat doar să fie încrezuți, că Ceaus va ajunge pe mîinile justiției ucrainene, odată ce vor fi consumate procedurile legale interne la noi, în deplină concordanță cu cadrul legal internațional aferent.

La întoarcere acasă l-am informat pe Președintele Igor Dodon despre solicitarea partenerilor ucraineni. Dl Dodon îmi confirmase și el, că nu va acorda azil politic unor asemenea persoane. Ceea ce și a făcut ulterior.


Ceaus a atacat în instanță refuzul de a i se oferi azil politic, dar era clar că nu are nici un temei și nici șanse. Adică, în scurt timp urma să "revină" acolo de unde a fugit.

De ce "s-a forțat nota" și a fost răpit pe străzile Chișinăului? Din dorința ucrainenilor de a-l avea rapid acasă (evoluțiile politice interne acolo dictează agenda)? Poate Dna Președinte ne luminează la acest subiect? Apropos, decizia de a amîna introducerea interdicției de a circula pe teritoriul ucrainean a transportului cu plăcuțe de înregistrare transnistrene, tot a fost o solicitare în cadrul vizitei recente la Kiev?"

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?