X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Planul lui Chicu de a scoate țara din impas, după ”30 de ani de dezmăț”

22 mai. 2020,, 16:15   Politică
2853 4

Premierul Ion Chicu a enumerat cîteva reforme ce trebuie și pot fi implementate în viitorul apropiat, pentru “a schimba lucrurile urgent în țară”.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Chicu a remarcat că actuala conjunctură politică este una favorabilă, iată de ce reformele nu mai pot fi amînate.

„În cel mai apropiat timp trebuie să schimbăm lucrurile astfel, încît să putem majora măcar de 3 ori salariile la pedagogi, medici și alte categorii de intelectuali, care pot să ne ”lumineze” țara și pe noi toți. Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, se arată în postare.

Un alt aspect la care s-a referit Chicu este reforma administrativ-teritorială, care presupune revenirea la județe. Potrivit lui, anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. "La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de pînă în 2003) este absolut imperativă".

Premierul mai vrea "revoluție" în justiție și sistemul organelor de drept. Potrivit lui, aici, singuri, nu ne vom descurca rapid.


"Sistemul este absolut corupt și fără ”amputații nemiloase” șanse de izbîndă nu avem. Cred că trebuie să aducem în țară temporar cîteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar ”alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară", argumentează premierul.

Propunerile premierului pentru reforma educației sînt următoarele: redirecționarea către colegii și școli profesional-tehnice a unei părți din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități.

"În țară trebuie să rămînă un număr optimal de universități (publice) – nu mai multe, decît au fost pînă în 1991".

Ion Chicu a mai vorbit despre necesitatea investițiilor publice masive în infrastructură; politică și administrare fiscală stimulativă; impozite și mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă.

„Și, ultima în listă, dar cea mai importantă – Unirea! Cu Uniunea Europeană, desigur! Nu este o utopie. Dacă facem ce-i scris mai sus – obiectivul va fi foarte aproape!”, a conchis Ion Chicu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?