Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Candu a promulgat mai multe legi dubioase și antipopulare

29 apr. 2020,, 09:36   Politică
6713 8

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu a promulgat în repetate rînduri legi dubioase, scandaloase și antipopulare.

Potrivit experților, în decembrie 2018, fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu a promulgat concomitent cinci legi scandaloase și antipopulare pe care a refuzat să le semneze atunci Președintele Igor Dodon, relatează Noi.md.

Totodată, suspendarea ilegală de atunci a Președintelui țării din funcție a fost pusă la cale de aceiași „apărători ai legii” - Adrian Candu și Serioja Sîrbu - care astăzi fac parte din grupul parlamentar Pro Moldova și cărora le place să critice activitatea legislativă a autorităților actuale.

Amintim că, potrivit unui hotărîri a Curții Constituționale, care, la solicitarea Partidului Democrat, l-a suspendat temporar pe Președintele Igor Dodon din funcție, președintele Parlamentului de atunci Andrian Candu a semnat o serie de legi antipopulare.

Este vorba despre noul Cod al audiovizualului care instituie cenzura în mass-mediea contrar Constituției, Legea cu privire la vînzarea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA, Legea cu privire la redenumirea sărbătorii de 9 Mai în Ziua Europei, două legi cu privire la trecerea carabinierilor în gestiunea Premierului, care au subminat atribuțiile constituționale ale Președinte în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate.


Cele cinci legi menționate au fost adoptate de Parlament, apoi Președintele țării le-a transmis Legislativului pentru reexaminare. Parlamentul a votat din nou proiectele menționate și a înaintat proiectele Președintelui pentru promulgare repetată. Cu toate acestea, șeful statului a refuzat să semneze aceste legi în formulările în care au fost adoptate, respingîndu-le categoric.

Atunci democrații, profitînd de precedent la Curtea Constituțională, au recurs din nou la procedura de suspendare a șefului statului din funcție.

Curtea Constituțională de buzunar a autorizat din nou suspendarea temporară a Președintelui țării, Igor Dodon, pentru transmiterea dreptului de semnare a legilor pe care șeful statului le-a întors Parlamentului spre revizuire. Actele legislative antipopulare au fost semnate în final de spicherul Andrian Candu.

Este cunoscut faptul că liderul grupului parlamentar Pro Moldova, ex-speakerul Parlamentului Andrian Candu este finul preferat al oligarhului fugar, fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, și, potrivit mai multor experți, de fapt, el și acum face doar ceea ce-i dictează lui nașul. Grupul Pro Moldova este considerat proiectul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?