Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Integritatea candidaților la funcția de membru în CSM și CSP va fi verificată

10 feb. 2022,, 10:43   Politică
2934 2

Proiectul de lege privind pre-vettingul, inițiativă care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pînă la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor, a fost aprobat în cea de-a două lectură, informează Noi.md

Asta în condițiile în care în debutul ședinței, fracțiunea BCS a anunțat că părăsește plenul, fiind nemulțumiți că majoritatea a refuzat să amîne examinarea proiectului de lege referitoare la pre-vetting.

„Nu putem înțelege lipsa de reacție și atitudinea neclară față de recomandările Comisiei de la Veneția. În spirit constructiv am propus crearea unui grup de lucru în scopul aducerii legislației în conformitate cu aceste recomandări. Cu părere de rău am fost refuzați și de către plen și de Biroul Permanent. (...) Considerăm că proiectul conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și considerăm că acest proiect încă trebuie discutat”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

Proiectul de lege a fost votat de 63 de aleși ai poporului.

„Eu felicit toată lumea bună din țara asta, din procuratură, din sistemul judecătoresc, cetățenii că am votat această lege. Vom porni acest pre-vetting foarte necesar și așteptat, iar cei care astăzi au avut ocazia să pună umărul și să-și mai șteargă imaginea șifonată de-a lungul timpului au ratat și această ocazie - e decizia lor, iar noi mergem înainte pentru că avem nevoie să facem ordine în această țară”, a declarat președintele legislativului, Igor Grosu.


Comisia de evaluare a candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare. Aceștia urmează să fie aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși.

Comisia va analiza respectarea, în activitatea lor, a unor standarde înalte de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție. De asemenea, comisia va evalua averea candidaților și a familiei apropiate lor, proveniența acestei averi, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și ale familiei apropiate.

Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegerile din cadrul adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor sau la concursurile pentru Colegii.

Proiectul de lege propus va avea caracter limitat în timp și va avea efecte doar pînă la sfîrșitul anului 2022.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?