X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce decizie ar trebui să ia Curtea Constituțională cu privire la cererea de dizolvare a Parlamentului? Opinie

12 apr. 2021,, 13:15   Politică
5063 3

Curtea Constituțională a Republicii Moldova ar putea recomanda Președintelui țării, Maia Sandu, ca opțiune de compromis, să organizeze din nou consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare privind candidatura de prim-ministru.

Această opinie a fost exprimată de către expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei din Republica Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", informează Noi.md.
El a menționat că majoritatea parlamentară formată anterior nu și-a încetat existența după refuzul Marianei Durleșteanu de a fi candidat la funcția de prim-ministru și acest lucru poate fi afirmat doar printr-o declarație oficială precum că majoritatea parlamentară nu are alt candidat la funcția de prim-ministru sau o declarație oficială cu privire la destrămarea acestei majorități pentru un motiv sau altul.
"Dacă e să urmăm cu strictețe Constituția, starea sa de spirit, atunci Curtea Constituțională ar trebui să revină la decizia sa anterioară și să spună că nu există o majoritate parlamentară care și-a anunțat sprijinul pentru candidatul la funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc, iar președintele este obligat să emită un decret privind numirea sa drept candidat la postul de șef al guvernului. În calitate de compromis, Curtea Constituțională poate reveni la decizia anterioară și să spună că președintele Maia Sandu ar trebui să desfășoare încă o dată consultări cu privire la candidatura de prim-ministru. Dar dacă judecătorii Curții Constituționale vor spune nu și că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, atunci deciziile Curții Constituționale, după cum știți, nu pot fi atacate. Atunci se va primi că președintele va emite un decret privind dizolvarea Parlamentului. Dar, din punctul meu de vedere, această decizie va fi absolut greșită", a declarat expertul independent Alexandr Muravschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?