X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Partidele care ar ajunge în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri

13 mar. 2023,, 14:08   Politică
3985 2

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei partide. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate – cu 36% din voturi, Partidul Socialiștilor – 19% și Partidul Politic Șor – 15%. Datele se conțin într-un studiu social-politic și referitor la mediul de afaceri, realizat de Magenta Consulting la comanda Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania).

Într-o conferință de presă la IPN, directorul Magenta Consulting, Dumitru Slonovschi, a declarat că studiul a fost realizat pe un eșantion de 1 421 de respondenți în perioada 11 ianuarie -6 februarie. Marja de eroarea este de ± 3%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale în municipiul Chișinău, actualul primar Ion Ceban ar obține majoritatea voturilor.

Cele mai des menționate probleme de ordin economic de către respondenți sînt: creșterea prețurilor, veniturile mici, lipsa locurilor de muncă, sărăcia. Creșterea prețurilor a fost menționată de majoritatea respondenților – 62%. 13% consideră că în prezent cea mai importantă problemă pentru Moldova este războiul din Ucraina, iar 12% – guvernarea rea.

Întrebați cine sau ce fenomene se fac vinovate de problemele actuale, cele mai frecvent menționate au fost: guvernarea actuală (56%), politicienii care nu se gîndesc la popor (29%), corupția (29%) și lucrul guvernării precedente (23%).

Dumitru Slonovschi a menționată că respondenții au fost întrebați și despre direcția de dezvoltare în care trebuie să meargă Republica Moldova. Aproape jumătate din populație consideră că statul trebuie să adere la Uniunea Europeană. Totodată, 34% au răspuns că „trebuie să aibă relații mai apropiate cu Rusia”. 18% nu au răspuns sau nu știu.

În aceeași conferință a fost prezentat un alt studiu, care se referă la companiile din Republica Moldova. 32% dintre companiile intervievate au declarat că cifra de afacere a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul 2021, iar în cazul a 45% – cifra de afacere a crescut în ultimul an de activitate.

Majoritatea companiilor au avut în ultimii doi ani ca și principală sursă de finanțare pentru afacere capitalul propriu (61%) sau economiile personale și ajutorul din partea cunoscuților (28%). Pentru 9% dintre companii principala sursă de finanțare au fost proiectele investiționale sau granturile. 14% dintre companii au accesat și au beneficiat în ultimii doi ani de granturi sau proiecte investiționale.

Prezent la conferință, Raimar Wagner, directorul Oficiului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a declarat că întreprinderile mici și mijlocii sînt coloana vertebrală a unei economii. „Am vrut să vedem în ce mod și care sînt problemele pentru ca, eventual, să trimitem aceste date către toți actorii relevanți din piață: asociații profesionale, dar și actorii statalii. Și aceasta pentru ca următoarele politici publice să se bazeze, poate, și pe datele pe care le-am colectat. Am văzut că e o problemă de finanțare, e problemă de informare mai mult. Bani există în piață, dar firmele poate nu știu cum să acceseze”, a notat Raimar Wagner.

„Cred că aceste date socio-politice sînt destul de importante pentru a vedea unde ne aflăm și ce gîndește societatea. Oamenii pot fi și manipulați, dar pe de altă parte există niște nemulțumiri care sînt foarte reale vizavi de performanța de guvernare”, a mai spus Raimar Wagner.

1
1
0
0
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?