Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum au reacționat avocații la declarația lui Popa despre Filat și Plahotniuc

24 sep. 2020,, 22:09   Politică
3788 0

Juriștii din Moldova au criticat declarațiile avocatului Igor Popa, pe care le-a făcut în cadrul emisiunii Secretele puteri de la Jurnal TV.

Colegii lui Popa consideră că el a încălcat Codul de etică, povestind detalii din dosarul lui Vladimir Filat, inclusiv publicînd documentele și scrisorile pe care Filat le-a trimis fostei soții.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru a publicat pe Facebook un fragment din Codul deontologic al avocatului din 20 decembrie 2002, potrivit căruia "obligația de a păstra taina profesională este absolută și nu este limitată în timp", transmite newsmaker.md.

Avocatul Eduard Rudenco consideră că prin declarațiile sale, Popa a dăunat grav imaginii muncii de avocat.


"Cred că colegul nostru a procedat imoral. Mai mult, în opinia mea, el a încălcat mai multe norme de conduită a avocatului", a scris Rudenco. El este convins că Filat va sesiza Comisia de profil a Uniunii Avocaților și va cere pedepsirea lui Popa.

Avocatul Angela Istrate consideră că "Popa nu are dreptul moral să fie numit avocat". În opinia ei, el trebuie să fie lipsit de licență.
"Dacă intru în Consiliu, primul lucru pe care îl voi face, voi cere ca lui Popa să-i fie retrasă licența, ca Popa și cei ca el să nu denigreze profesia de avocat. Mi-e rușine de ceea ce a făcut ”colegul avocet”. Datoria avocatului este de a proteja și de a păstra confidențialitatea", a scris Istrate.

Avocatul ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a criticat și el declarațiile lui Popa.

"Întregul discurs al avocatului Igor Popa, în opinia mea, denigrează reputația lui Vladimir Plahotniuc și a altor persoane pe care Popa le-a menționat. Prin declarațiile sale, el a încălcat în mod clar legea și principiile activității de avocat, potrivit cărora avocatul nu are dreptul să dezvăluie informații confidențiale fără consimțămîntul clientului", a declarat Rogac.

Amintim că pe 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni, Igor Popa a relatat că Filat are peste hotare mai multe vile și conturi. De asemenea, Popa a vorbit despre relația lui Filat cu Plahotniuc.

Filat a infirmat pe Facebook declarațiile lui Popa și a scris că va organiza o conferință de presă cînd va reveni în țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?