X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum a răspuns Putin la întrebarea despre amestecul SUA în alegerile din Moldova

7 iun. 2021,, 03:38 (reactualizat 6 iun. 2021,, 03:33)   Politică
6638 10

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a răspuns în cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg la mai multe întrebări, printre care o întrebare ce ține de amestecul SUA în procesele politice interne ale Moldovei în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare, posibilitatea renunțării de către SUA și Uniunea Europeană la „standarde duble”, precum și elaborarea unor „reguli de Joc” comune, a unor standarde comune în abordări și evaluări ale acțiunilor părților, relatează noi.md.

După cum se cunoaște, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat de mai multe ori regretul cu privire la amestecul crescînd al SUA și UE în procesele politice interne din Moldova, condamnînd cu fermitate aceste acțiuni și îndemnînd Occidentul să renunțe la „dublele standarde” și să nu mai intervină în procesele politice interne din Moldova.

În cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg, moderatorul, în contextul problemei interferenței în alegeri, a citat, printre altele, exemplul Moldovei, reamintind întîlnirile Ambasadorului SUA în țara noastră cu șeful Comisiei Electorale Centrale, Procurorul General și alți reprezentanți importanți ai instituțiilor de stat moldovenești, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, solicitîndu-i șefului statului rus să răspundă dacă acest lucru poate fi considerat o imixtiune în alegeri și dacă este posibilă elaborarea unor „reguli de Joc” comune.

„În teorie, este posibil să se elaboreze astfel de reguli comune, dar în practică este puțin probabil”, a menționat Vladimir Putin.
El a subliniat că Rusia nu are disensiuni cu SUA.

„Ei au un singur dezacord - vor să ne împiedice dezvoltarea și vorbesc despre asta deschis. Toate celelalte lucruri sînt derivate din această poziție: atît restricțiile în domeniul economiei, cît și încercarea de a influența procesele politice interne din țara noastră, bazîndu-se pe forțe pe care le consideră ca a lor în interiorul Rusiei. Asta e toată povestea. Noi, în mod firesc, sîntem atenți la ceea ce se întîmplă acolo, dar niciodată nu intervenim. Nu ne băgăm acolo. Dar mereu auzim despre alegeri, despre procesele politice din Rusia și alte țări”, a menționat liderul rus.


El a reamintit că după alegerile care au avut loc în SUA, aproape jumătate dintre alegătorii americani consideră că aceste alegeri au fost nedrepte.

„Este vorba despre sondajele sociologice chiar din SUA, efectuate de serviciile sociologice americane. Nu noi am venit cu această idee. De ce să ne acuze? Nu noi am spus acest lucru. Acest lucru îl denotă sondajele în sine, realizate de companiile lor americane”, a subliniat Președintele Federației Ruse.

El a atras atenția asupra faptului că unii oameni erau nemulțumiți și a reamintit evenimentele bine-cunoscute de la începutul anului, cînd protestatarii au intrat în Congresul SUA.

„Este bine sau rău? Probabil nimic bun. Nu sînt simpli tîlhari sau vandali. Oamenii au venit cu revendicări politice. Este adevărat? Da! 450 de persoane au fost reținute. Toate sînt cercetate penal. 70 a fost arestate imediat. 31 dintre ele sînt încă în arest. În baza căror temei? Cineva ne informează despre asta? Nu! Doar este vorba despre politică. Multor persoane le-au fost aduse acuzații foarte grave, li s-a incriminat chiar o tentativă de lovitură de stat”, a menționat liderul rus.

„Dar să nu vorbim despre Rusia acum. În aceeași Belarus există multe probleme interne. Iar noi vrem să menținem o poziție neutră. Este treaba poporului belarus. Acolo acest lucru este văzut dintr-un anumit unghi, iar în SUA se întîmplă aceleași lucruri, fiind vîzute dintr-un alt unghi. Duble standarde! Trebuie să scăpăm de ele!”, a subliniat Vladimir Putin.

„Ei spun că oamenii legii din Rusia se comportă prea dur în procesul unor acțiuni pe stradă, pe cînd în țările europene se trage cu gloanțe de cauciuc, oamenii își pierd ochii, oamenii mor pe străzi, se folosesc tunuri de apă, gaze lacrimogene. Este normal acest lucru? Îi spun unui dintre partenerii mei: „Nu aveți nicio problemă? Cum așa? Sînt permise toate aceste lucruri? Vorbeam despre Belarus. Iar el îmi răspunde: „sîntem o țară democratică”.

Doar înțelegeți că acest lucru este ridicol. Glonțul de cauciuc îi scoate omului ochiul. Dar victimei trebuie să i se spună: nimic deosebit, este un glonț de cauciuc democratic. Rabdă puțin... Aceste cuvinte nu ușurează situația oamenilor. E adevărat?”, a specificat Președintele FR.

El a menționat că este necesar să se adopte standarde comune, abordări de evaluare percepute în același mod de toată lumea.
„Este posibil să se facă acest lucru? În opinia mea, este foarte puțin probabil, avînd în vedere că toate acestea sînt folosite ca instrument de luptă politică, dar trebuie să tindem spre el!”, a conchis liderul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?