Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Cum comentează analiștii politici demersul PSRM privind demisia Maiei Sandu

19 apr. 2021,, 12:00   Politică
4408 4

Consiliul Republican al PSRM s-a întrunit recent în șednță, adoptînd o declarație prin care cere demisia președintelui Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate.

În lumina ultimelor evenimente de pe scena politică, socialiștii acuză o tentativă de uzurpare a puterii de stat în R.Moldova, cu scopul de a instaura un regim de guvernare extern, în interesul ”curatorilor de peste hotare ai lui Sandu”.

Cum poate fi percepută această declarație a PSRM și ce consecințe ar putea avea - au explicat pentru Noi.md analiștii Corneliu Ciurea și Teodor Cîrnaț.

„Abordarea PSRM este justificată, pentru că acuzațiile se confirmă la nivel politic cel puțin, președintele acționează în interesul unor ambasadori străini, devine din ce în ce mai clar că nu este un actor autonom, independent nu execută ceea ce a a jurat cu mîna pe Constituție. Din punct de vedere al exercițului de demitere a președintelui, noi nu am avut o asemenea experiență. Juridic prespun ca procesul este foarte complicat, e vorba de niște acuzații foarte grave. În ce măsură est asta posibil în condițiile noastre? Pentru o asmenea procedură este nevoie de susținere politică totală. Însă, politic o asemenea acține e chiar obligatorie din partea PSRM”, a comentat analistul Corneliu Ciurea.

Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț spune însă că solicitarea PSRM cu privire la demiterea președintelui și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate nu are niciun fundament constituțional.


„Poți cere demisia președintelui atunci cînd acesta a încălcat Constituția, această demisie poate fi organizată prin inițierea procedurii de suspendare, după care poporul decide la referendum asupra revocării. Asta se întîmplă dacă președintele a săvîrșit o infracțiune, a încălcat Constituția, s-ar putea ca procurorul general să intententeze un dosar penal, CSJ să-l examineze și, doar, după ce rămîne în vigoare sentința, mandatul președintelui este revocat de drept. În momentul de față nu sînt întrunite aceste condiții. Declarațiile socialiștilor poartă o tentă electorală, scopul este de a lovi în ratingul președintelui, deci au un caracter pur politic”, a explicat Cîrnaț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?