X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum putea fi salvat Ceaușescu în Moldova?

13 iun. 2022,, 10:54   Politică
4391 0

Fostul conducător al României, Nicolae Ceaușescu, și soția sa Elena ar fi putut fi salvați în Moldova, dar planul elaborat de autoritățile URSS privind evadarea lor a fost în cele din urmă zădărnicit.

Despre acest lucru a spus autorul cărții "Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu" (Последние дни Николае и Елены Чаушеску), istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, multă vreme a existat presupunerea că cuplul Ceaușescu nu avea un plan clar despre cum și unde să fugă și nu era clar de ce au aterizat cu elicopterul la Târgoviște, în nord, și dintr-o parte acest lucru părea destul de negîndit. Dar în procesul de lucru asupra cărții, am reușit să găsesc informații împărtășite de unul dintre angajații Serviciului Special al Moldovei.

"De fapt, exista un plan de evacuare a cuplului Ceaușescu. Gorbaciov, desigur, nu a vrut să aibă de-a face cu Ceaușescu, nu-i era de el, dar a fost convins că Ceaușescu trebuie salvat și a fost dat un ordin și a fost efectuată o astfel de operațiune. Adică, a fost făcut totul pentru realizarea acesteia. Elicopterul în care se afla Ceaușescu și soția sa Elena a decolat de pe acoperișul Comitetului Central al Partidului Comunist din România. Statele Unite ale Americii nu erau împotriva evacuării lor, toți erau doar ”pentru”. Puterea din România se schimbase deja atunci. Era vorba despre a ieși calm din această situație, fără prea multă vărsare de sînge. Exista un plan de salvare a lui Ceaușescu. Elicopterul cu el trebuia să meargă spre granița sovietică și să aterizeze acolo. Au existat trei opțiuni de aterizare: Cahul, Bolgrad sau Chișinău. Și toată lumea a vrut să prezinte totul ca și cum Ceaușescu pur și simplu zbura într-o călătorie prin regiunile țării și s-a pierdut întîmplător și a aterizat în Uniunea Sovietică, și totul a avut loc întîmplător. Astfel, el trebuia să fie salvat", a spus Zurab Todua.

El a menționat că, în același timp, aici un rol negativ a jucat generalul român Stănculescu, care atunci fusese numit chiar de Ceaușescu în funcția de ministru al Apărării, dar nu fusese încă aprobat oficial.


"El a luat legătura cu acești piloți și a insistat să aterizeze imediat, amenințîndu-i că va folosi luptători care va doborî acest elicopter. Și piloții s-au speriat și au aterizat. Dacă nu s-ar fi speriat, dacă nu s-ar fi supus acestui Stanculescu și dacă Ceaușescu și-ar fi dat seama și ar fi smuls căștile acestui pilot pentru a rupe legătura. Elicopterul era mic, erau 10-12 locuri. Dacă s-ar fi gîndit să smulgă aceste căști, să taie conexiunea și să spună pur și simplu: zburați de-a lungul autostrăzii, mai întîi la Constanța și apoi la Cahul, atunci Ceaușescu ar fi fost salvat. Dar pur și simplu nu a înțeles că poate face acest lucru și nu a înțeles că pilotul era în contact direct cu armata, iar armata punea presiune asupra lui. Ceaușescu nu credea că va fi trădat în acest mod. El credea în oameni. Nu putea ține pasul cu evenimentele. În 5 zile, totul s-a schimbat atît de repede, încît nu a putut ține pasul cu evenimentele. Cu cîteva zile înainte de aceste evenimente, el a fost un președinte cu drepturi depline, liderul țării și toată lumea îl ascultă, iar apoi totul s-a prăbușit", a spus istoricul și politologul.

Potrivit acestuia, a existat o istorie care se întîmplă destul de des atunci cînd un conducător, care s-a detașat de evenimente adevărate, de cunoașterea reală a situației, nimerește într-un mediu în care el încurcă tuturor și toți vor să scape de el.

"Acesta este cel mai teribil lucru pentru un lider de țară cînd își dă seama că nu are nici un loc în țară. Ceaușescu și soția sa Elena se aflau într-o astfel de situație la acea vreme și pentru ei în România nu exista niciun adăpost și nu este de mirare că la cîteva ore după aterizarea elicopterului au fost descoperiți, iar repede noile autorități, în frunte cu Ion Iliescu și alții, au format așa-numitul tribunal, care a desfășurat un proces de 2 ore și l-a condamnat pe Nicolae și Elena Ceaușescu la moarte", a subliniat Zurab Todua.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?