X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ion Chicu: ”Transnistria este teritoriul R.Moldova, iar Chișinăul nu trebuie să blocheze activitatea sa”

28 ian. 2023,, 14:00   Politică
3409 0

”Malul stîng al Nistrului, este teritoriul Republicii Moldova și niciodată Chișinăul nu trebuie să blocheze acest mal pentru că unica posibilitate de a apropia aceste două maluri și de a soluționa această problemă este prin legarea economică, socială, culturală ș.a.m.d. ”

Opinia a fost expusă de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, în cadrul unei emisiuni de la Publica TV.

”Orice acțiune de blocare a malului stîng ea nu poate fi salutată. Pe de altă parte nici un om sănătos nu poate înțelege cum noi în septembrie plătem Gazpromului pe gaz 1800 de dolari pentru gaz, iac cînd am ajuns în noiembrie să plătim 785 noi am cedat tot gazul și am început să cumpărăm energie electrică de la dînșii cu 73 de dolari în loc de 62. Iată cum să explici lucrul acesta? Că se eliberează autorizație uzinei acestei metalurgice nu este nimic rău, dar acest lucru nu trebuie făcut în condradicție cu legislația Republicii Moldova. Pentru că eu vă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale este scris: ”prin derogare de la legea ecologiei”. Dar cine i-a dat dreptul acestei comisii să anuleze o lege care privește ecologia? Noi avem parlament, avem constituție, slavă domnului încă nu este război cine i-a permis grupării lui Spînu să facă derogare de la legea privind ecologia”, a declarat Chicu.

Reamintim că la începutul acestui an, Comisia Situaţii Excepţionale a prelungit cu încă o lună termenul de valabilitate a autorizaţiei de mediu privind gestionarea deşeurilor şi a Autorizaţiei de emisie a poluanţilor în atmosferă de la surse fixe pentru Uzina metalurgică din Rîbniţa. Prin Dispoziţia semnată în data de 3 ianuarie de şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţă, Agenţia de mediu a fost obligată să elibereze toate actele permisive, la solicitarea conducerii Uzinei din Rîbniţa.


La sfîrșitul lunii august, Agenția de mediu a refuzat să acorde autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița, urmare a constatării unor neconformități și necesitatea de ajustare a condițiilor tehnice.

Atunci, Agenţia a fost impusă de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să elibereze timp de o zi autorizația pentru perioada de pînă la 30 septembrie 2022. Totodată, CSE a cerut agentului economic din stînga Nistrului, care este unul din principalii contribuabili la formarea bugetului din republica nerecunoscută, să înlăture toate neajunsurile constatate de Agenţia de Mediu.

Ulterior, a urmat demisia Iulianei Cantaragiu din funcţia de ministru al Mediului, dar și prelungirea cu cîte o lună a autorizației, de fiecare data cînd termenul de aplicare expira.

Reprezentanţii Guvernului de la Chișinău au recunoscut anterior că au cedat autorizaţia pentru uzina metalurgică pentru ca să poată procura energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria. Prețul convenit cu centrala din regiunea separatistă transnistreană a fost 59,5 de dolari americani pentru un megawatt-oră.

Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom la prețuri preferențiale, iar diferența este acumulată ca datorie istorică a companiei Moldovagaz. Cei doi agenți economici din Transnistria, Uzina Metalurgică Moldovenească și Centrala Termoelectrică Moldovenească, sînt principalii contribuabili la bugetul regiunii transnistrene. Uzina Metalurgică Moldovenească asigură influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vînzarea de produse metalurgice finite, în special pe piețele europene.

21
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?