Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Inițiativa lui Usatîi privind terminalele electronice de vînzare a medicamentelor, criticată dur

6 mai. 2021,, 13:10   Politică
3989 0

Declarația recentă a lui Renato Usatîi precum că una din prioritățile sale este să amplaseze terminale electronice de vînzare a medicamentelor în localitățile rurale a stîrnit critici din partea Platformei DA.

Deputatul Liviu Vovc a declarat că aceasta nu este decît o declarație populistă, care dacă va ajunge să fie implementată, va aduce atingeri grave dreptului populației la ocrotirea sănătății. Potrivit lui, interese similare au fost promovate și în actualul legislativ de către deputații partidului Șor, însă aceste legi au fost anulate de Curtea Constituțională.

Comercializarea medicamentelor în afara farmaciilor și de către personal nemedical, va aduce atingeri grave dreptului constituțional la sănătate prin utilizarea irațională a medicamentelor, încurajarea polipragmaziei, procurarea de către consumatori a mai multor medicamente care conțin același principiu activ, fapt ce poate conduce la declanșarea maladiei iatrogene. Statistica din alte state arată că pînă la 20% din oamenii internați suferă din cauza utilizării iraționale a medicamentelor, a argumentat Liviu Vovc.

Deputatul a mai dat de înțeles că promovarea unor asemenea inițiative ar avea legătură cu lobarea intereselor unor companii formaceutice.

Sper că declarațiile lui Renato Usatîi au fost doar populisme, cum îi place dumnealui să o facă, și nu lobarea intereselor unor companii farmaceutice de a-și mări capacitatea de vînzare. În contextul celor menționate mai sus somez toți actorii politici să se abțină de la populisme pe perioada acestei campanii electorale. Moldova are nevoie de proiecte în interesul cetățenilor și nu în interesul unor afaceriști, a mai spus deputatul.


Liviu Vovc a enumerat mai multe argumente pentru care vînzarea medicamentelor în cadrul terminalelor electronice este o idee proastă:

- Medicamentul nu este un simplu produs, iar pentru asigurarea/garantarea efectului terapeutic, acesta necesită un regim special de depozitare și transportare, corespunzător proprietăților sale fizico-chimice, ce nu pot fi asigurate în afara farmaciilor, implicit drept consecință, nefiind garantată eliberarea unui medicament calitativ și inofensiv consumatorului final.

- Orice medicament poate deveni toxic în condiții de păstrare inadecvată, la supradozare, utilizare incorectă, fără indicația medicului sau consultația specialistului;

- Utilizarea necontrolată a medicamentului este o problemă gravă a sistemului de sănătate mondial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?