Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Igor Popa spune de cîți bani a beneficiat Filat din furtul miliardului

24 sep. 2020,, 10:40   Politică
5756 0

Fostul premier Vlad Filat ar fi furat 100 milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Ilan Șor, în cadrul schemei prin care s-a pus în aplicare furtul miliardului, declară fostul său avocat Igor Popa.

Potrivit avocatului, Filat beneficiază de acești bani pînă astăzi, fiind depuși în băncile europene, dar și în Africa și Turcia.

"În urma întîlnirilor pe care le-am avut în 2014 se vorbea despre suma exactă de 100 milioane euro, ei vroiau să investească acești bani în agricultură în R.Moldova. Cînd am întrebat de unde banii, mi s-a spus că vin de la Gazprom din Rusia. Peste aproximativ un an Filat a fost reținut și el îmi spunea permanent că nu a luat niciun ban de la Șor, că a primit maxim un ceas și o mașină, dar documentele arătau altceva. Se vedea clar că Filat a furat. Încercam să contrapun banii despre care vorbea cu ceea ce apărea în dosar. Este evident că procurorii de pe atunci au băgat în dosarul lui Filat tot ce e posibil și imposibil, dar opinia mea personală este că Filat a furat 100 miloane euro din bănci cu ajutorul lui Șor. O bună parte din acești bani sînt stocați în Europa, în Africa - regiunea Uganda. O parte din bani au fost în Turcia, dar am înțeles că au fost cheltuiți deja", a relatat Igor Popa.

Avocatul spune că procurorii încearcă să dea de urma banilor sustrași, dar este extrem de complicat să demonstrezi apartenența lor. Acesta spune că în privința lui Filat a fost intentat un dosar penal pentru spălare de bani în Germania. La ora actuală, procurorii din Frankfurt investighează acțiunile lui Filat, spune Popa.

„Ei țin banii pe diferiți directori nominali sau beneficiari fictivi și ca să demonstrezi dreptul de proprietate e un volum enorm de muncă de făcut. Procurorii din Germania cuată mai întîi probe. Cu ce se va finaliza acest dosar depinde și de noi”, a explicat Popa.


Avocatul mai spune că el însuși a prezentat probe care îl incriminează pe Vlad Filat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?