Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Igor Dodon, împotriva sancțiunilor față de Belarus

28 mai. 2021,, 11:44   Politică
3621 12

Liderul PSRM, Igor Dodon, se arată împotrivă ca Republica Moldova să impună sancțiuni Republicii Belarus, după ce un avion al companiei Ryanair, care efectua cursa Atena – Vilnius, a fost deturnat pe aeroportul de la Minsk, iar jurnalistul Roman Protasevici și iubita lui, Sofia Sapéga, au fost reținuți și, ulterior, plasați în arest.

În urma incidentului, UE a impus sancțiuni la adresa Belarusului, dar și alte țări au încetat să mai survoleze spațiul aerian al acestei țării. Și mai multe companii aeriene au încetat să mai opereze zboruri din și spre Belarus.

Referindu-se la acest subiect, Igor Dodon a menționat că „dar pentru ce noi trebuie să ne alăturăm acestor sancțiuni? Întreb cetățenii Republicii Moldova. Ce treabă avem noi cu sancțiunile pe care le pune Occidentul împotriva Belarusului. Noi sîntem o țară mică. Trebuie să avem relații bune cu toți. Și cu Belarus, și cu SUA, și UE și Rusia. Ce va obține Moldova în afară de faptul că un ambasador străin îi va arăta bravo președintelui țării? Dar noi cetățenii ce obținem? Nimic”.

„Belarus e partenerul comercial sub numărul șapte din toate țările lumii. Importăm tractoarele de acolo. Avem autobuze. Ce propuneți voi acum? Să blocăm relații cu Belarus pentru că asta cer americanii și europenii. Sunt categoric împotrivă”, a mai spus acesta.

Precizăm că recent, liderul PSRM a mers într-o vizită în Belarus, unde s-a întîlnit cu Alexander Lukașenko.


Duminică, 23 mai, un avion de vînătoare MiG-29, pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea două minute pînă să iasă din spațiul aerian al Belarusului cînd a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Între timp, statele Uniunii Europene vor analiza la summitul de luni şi marţi o serie de sancţiuni împotriva regimului din Belarus, inclusiv suspendarea survolării spaţiului aerian al acestei ţări, după ce duminică autorităţile de la Minsk au forţat aterizarea unui avion al companiei Ryanair pentru a aresta un opozant aflat la bordul acestuia.

Între timp, liderii celor 27 de state membre au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului, au agreat să impună sancţiuni suplimentare, inclusiv de natură economică, şi au cerut eliberarea imediată a jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici şi a partenerei sale, Sofia Sapega, arestaţi duminică, notează Agerpres.

Totodată, această măsură a fost impusă și de alte țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?