Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

BeCS: Guvernul trebuie să identifice surse financiare astfel ca nicio școală să nu fie închisă

8 sep. 2021,, 15:27   Politică
53302 8

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au adresat o solicitare către Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor pentru a obține informații în legătură cu situația care s-a creat în sistemul de învățămînt privind achitarea salariilor, transmite Noi.md.

Deputatul Petru Burduja a menționat că profesorii ar putea rămîne fără salarii pentru lunile octombrie-noiembrie dacă nu vor fi alocate mijloace financiare în acest scop.

"Solicităm ministerului Educației, ministerului Finanțelor, Guvernului Republicii Moldova, să intervină de urgență pentru a stabili care este necesarul pentru a acoperi deficitul de finanțare pentru anul 2021. Suma respectivă trebuie prevăzută în rectificarea bugetului, astfel încît nicio școală să nu fie închisă", a subliniat Petru Burduja.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalko, a remarcat că, în aceste condiții, Ministerul Educației exercită presiune asupra autorităților locale de a închide instituțiile de învățămînt prin mecanismul de subfinanțare a școlilor.

Deputatul a amintit că în anul 2014, în Moldova a fost adoptat noul Cod al educației, conform căruia instituțiile de învățămînt din țară au început să fie finanțate în funcție de numărul de elevi. „Dacă există un anumit număr de copii, școala primește finanțare, dacă nu – nu primește”, a menționat socialistul.


„În schimbul creditelor pe care noi le obțineam de la organizațiile financiare internaționale, noi, ca stat, trebuia să îndeplinim mai multe condiții. De regulă, este vorba despre micșorarea plăților sociale, reduceri, optimizări. În condițiile de atunci, s-a decis să fie închise școli. În consecință, 126 de instituții de învățămînt au fost lichidate, preponderent, din localitățile rurale”, a menționat deputatul.

Potrivit afirmațiilor deputatului, ”în anul 2019, cînd a fost învestit guvernul susținut de fracțiunea socialiștilor în Parlament, noi am găsit o soluție pentru această problemă”, însă astăzi, Ministerul Educației exercită o anumită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățămînt, prin mecanismul de subfinanțare a școlilor.

„Este amoral. Educația este pilonul statului. Toate aceste practici europene au condus ca nivelul educației din țara noastră să fie în declin”, a subliniat socialistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?