Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cetățenii moldoveni, așteptați astăzi la vot pentru a alege viitorul Parlament

24 feb. 2019,, 07:00   Politică
6940 0

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sînt așteptați astăzi la urnele de vot pentru a alege viitorul parlament.

Secțiile de votare au fost deschide la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

În total au fost deschise 2141 de secții de votare. Scrutinul se desfășoară în premieră în baza unui sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripții uninominale.

Tot astăzi are loc și un referendum consultativ. Cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sînt de acord cu reducerea numărului deputaților din parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată demite deputații dacă aceștia nu își îndeplinesc obligațiile.

În total, pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite circa 12 mln. buletine de vot, iar pentru cele din străinătate - alte 2 mln de buletine.


Numărul total al votanților înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3,2 mln de cetățeni, dintre care doar 2,8 mln de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu, cei care au plecat peste hotarele țării – circa 210 mii de persoane și cetățenii cu domiciliul înregistrat în stînga Nistrului – peste 230 mii de persoane.

La scrutin, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 15 concurenți în circumscripția națională și alți peste 300 în circumscripțiile uninominale. Procesul electoral va fi monitorizat de peste patru mii de observatori naționali și internaționali acreditați de CEC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?