Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Este pregătită Republica Moldova pentru votul electronic?

30 iul. 2022,, 10:15   Politică
2684 0

Republica Moldova este pregătită de votul electronic încă din anul 2008. Declarația a fost făcută în această seară de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Potrivit lui Postica, în 2008 a fost aprobată o lege prin care prevedea permisiunea de a vota electronic, transmite realitatea.md.

„De a vota prin rețeaua internet, utilizînd pentru identificare dispozitive de citire electronică, documente de tip nou, semnătură digitală”, a spus Postică.

Totodată, vicepreședinte CEC susține că trecerea la votul electronic pe termen lung va duce la economisirea banilor.

„În 2023 eu vreau să fiu optimist și noi am putea să testăm. (…) Noi cred că putem să încercăm să depunem efort astfel încît în anul 2023 să testăm acest sistem în cadrul alegerilor locale generale într-o anumită circumscripție sau în cîteva circumscripție și să vedem dacă în acest sistem este atractiv și sigur și este apreciat de cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Postica.


Amintim că deputații au votat ieri în prima lectură Proiectul noului Cod electoral. Potrivit Olesei Stamate, „scopul inițiativei legislative este perfecționarea procedurilor electorale, înlăturarea ambiguităților și contradicțiilor dintre Codul electoral și alte legi, precum și implementarea recomandărilor formulate în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor”, a subliniat Stamate

Printre propunerile autorilor se numără posibilitatea ca, în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile să fie desfășurate pe parcursul a două zile – sîmbătă și duminică. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?