X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Agenția de Stat pentru Protecția Moralității va fi dizolvată

10 aug. 2022,, 16:27   Politică
3512 0

Guvernul a decis în cadrul ședinței de astăzi, 10 august, dizolvarea Agenției de Stat pentru Protecția Moralității. Ministerul Culturii va institui, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei hotărîri, comisia de lichidare care va asigura derularea procesului de lichidare a Agenției de Stat pentru Protecția Moralității în modul stabilit de legislație, transmite diez.

De asemenea, ministerul va institui comisia de transmitere a bunurilor şi va asigura, în termen de 30 de zile lucrătoare, transmiterea acestora către Ministerul Culturii.

Potrivit hotărîrii, dizolvarea instituției va permite economisirea de mijloace financiare la buget, întrucît pentru anul 2022 au fost alocați pentru Agenția de Stat pentru Protecția Moralității 959 600 MDL din bugetul de stat, dintre care doar 391 513 MDL au fost executați.

Drept motiv al lichidării agenției, se menționează că aceasta este necesara, nu deține competențe legale și nu necesită reorganizare: „Agenția este reglementată de Legea nr. 30 din 7.3.2013 cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, lege care nu prevede existența agenției.

Adițional, în Codul contravențional nr. 218/2008 se regăsesc art. 90 „Producerea, comercializarea, difuzarea sau păstrarea produselor pornografice” și art. 90.1 „Activități publice cu impact negativ, asupra minorilor”. Potrivit art. 400 din Codul contravențional, este de competența Ministerului Afacerilor Interne de a constata și de a examina contravențiile prevăzute la art. 90 și 90.1.


În acest context, Agenția de Stat pentru Protecția Moralității nu este necesară, nu deține competențe legale și nu necesită reorganizare, astfel, soluția optimă este dizolvarea acesteia”, se arată în document.

Hotărîrea poate fi consultată mai jos.

Printre drepturile și funcțiile de bază ale agenției se regăsesc:

# exercită controlul asupra respectării lesislației în vigoare și a convențiilor internaționale semnate de Republica Moldova, privind protejarea culturii și moralității;

# acordă autorizații în baza expertizei preventive pentru persoanele juridice sau fizice, care prestează servicii de difuzare a producției editoriale, a casetelor video și audio cu caracter erotic, cît și pentru cei care prezintă programe distractive cu elemente de striptease în localuri publice sau care dețin sexshopuri;

# controlează respectarea legislației privind protecția culturii și moralității de către toate persoanele fizice și juridice, a căror activitate are tangențe cu acest domeniu.

Agenția de Stat pentru Protecția Moralității a fost creată în anul 2001, la inițiativa Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?