Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Înstrăinarea profundă dintre Rusia și UE este o veste proastă pentru Moldova. Opinie

8 feb. 2021,, 15:35   Politică
2610 6

Vizita șefului diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova și declarațiile diametral opuse ale părților care au urmat vorbesc despre înstrăinarea profundă dintre Rusia și Uniunea Europeană, pe care diplomații nu o pot depăși. Și pentru Moldova aceasta este o veste proastă.

De această părere este publicistul Dmitri Ciubașenco. El și-a împărtășit observațiile în rețeaua socială.

"Europa și Rusia se depărtează tot mai mult. Se pare că Rusia se deconectează constant de la Europa", a declarat șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, după vizita sa la Moscova.

"Uniunea Europeană este un partener nesigur... Degradarea ulterioară a legăturilor va fi urmată de consecințe negative și foarte imprevizibile", este opinia șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Înstrăinarea profundă dintre Rusia și UE, pe care diplomații nu o pot depăși, este o veste proastă pentru Moldova. În vremurile de altădată, contradicțiile acumulate ar fi dus deja la un nou război "clasic". Acum nu poți lupta în Europa, pentru că acest lucru s-ar putea termina rapid cu distrugerea întregii civilizații umane. Dar un război oricum are loc - economic, sancțional, hibrid, propagandistic, cibernetic, și pe undeva limitat "obișnuit". Moldova este, de asemenea, implicată în toate aceste războaie, inclusiv cu ajutorul proxy-urilor locale", menționează în publicația sa jurnalistul.


"Astăzi la Chișinău s-a instalat o guvernare pur proeuropeană. În condițiile divergenței totale între UE și Rusia, a fi în Moldova proeuropean înseamnă a fi antirus. În cuvinte, puteți nega acest lucru, dar de fapt este adevărat. Dar această guvernare nu reflectă starea de spirit a majorității populației, care nu dorește ca Moldova să fie atrasă în război împotriva Rusiei de partea Europei. Este același lucru dacă am presupune că dacă la Chișinău s-ar instala brusc o guvernare pur pro-rusă, aceasta nu ar fi fost acceptată de cealaltă mare mare parte a populației care nu vrea să fie de partea Rusiei în războiul împotriva Europei.

Varianta în care la Chișinău s-ar stabili o guvernare pro-moldovenească, care nu ar fi nici anti-europeană, nici anti-rusă, pare tot mai naivă și ireală. Cînd adulții se luptă, opinia copiilor nu interesează pe nimeni", rezumă Dmitri Ciubașenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?