X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Gligor îi propune Guvernului PAS să introducă un impozit unic salarial

17 sep. 2021,, 14:13   Politică
2591 1

Președintele Partidului Schimbării, juristul Ștefan Gligor, îi propune Guvernului PAS să introducă un impozit unic salarial de 20%, în loc de 45%, ceea ce va permite diminuarea poverii fiscale pentru angajați și angajatori, transmite Noi.md cu referire la dosarmedia.md.

Potrivit lui Gligor, acest lucru ar face posibil eradicarea unui dintre cele mai răspîndite fenomene în Republica Moldova, care aduce prejudicii colosale bugetului național și anume – salariul în plic.

”Moldovenilor li se ia cam 45 la sută din salariu sub formă de diverse impozite din salariu, cu excepția anumitor scutiri personale, adică ca în SUA, Norvegia sau Suedia, doar că spre deosebire de aceste țări, nouă ni se oferă servicii ca în Uganda. Asta ține economia Moldovei în zona tenebră. Georgienii, ca să scoată economia tenebră au introdus un impozit unic salarial de 20%, în total pentru angajat și angajator. Astfel, au crescut bugetul de stat în timp record de patru ori. Eu nu am văzut nici un membru al Guvernului PAS care ar vorbi despre aceste lucruri”, a declarat Ștefan Gligor în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la N4.

Experții avertizează că, practica ”salariilor în plic” și ”munca la negru” scade din performanța economică, reduce eforturile autorităților de a crea un mediu atractiv pentru mediul de afaceri, investitori, partenerii de dezvoltare.

Inspectoratul Fiscal de Stat atenționează cetățenii care primesc „salarii în plic”, dar și angajatorii acestora, cu privire la faptul că economia subterană subminează finanțarea sistemelor de securitate socială, împiedică desfășurarea unor politici economice coerente și poate conduce la distorsionarea echității sociale. Salariul neachitat oficial este un fenomen care agravează atît economia, cît și societatea în ansamblu și are efecte nefaste atît pentru angajat, cît și pentru angajator. Practica achitării de „salarii în plic” reprezintă o încălcare a legislației care lasă o amprentă nefastă asupra viitorului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?