Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Șeful sindecatelor în educație: Este ilegal să impui profesorii să se vaccineze

6 sep. 2021,, 11:29   Politică
2933 7

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei, Ghenadie Donos, a comentat în emisie la Radio Sputnik Moldova împărțirea pedagogilor în două tabere.

Ghenadie Donos susține că situația în sistemul de învățămînt este tensionată, transmite Noi.md cu referire la Sputnik.md.

"Primim o mulțime de apeluri în care se reclamă presiunea asupra profesorilor. Fără să vrea, societatea a împărțit profesorii în două tabere - a celor vaccinați și nevaccinați. sîntem categoric împotriva unei astfel de divizări”, a declarat în emisie la Radio Sputnik Moldova președintele Federației Naționale a Sindicatelor în Domeniul Educației și Științei.

Denunțul a subliniat că, pentru a relua procesul de studii normal în sălile de clasă, Federația Sindicatelor nu neagă necesitatea vaccinării generale. În același timp, sindicatele condamnă categoric vaccinarea forțată, deoarece este contrară bunului simț.

Potrivit Convenției Organizaţiei Internaţionale a Muncii 155, articolul 21 - privind securitatea și sănătatea în mediul de lucru - nu se admite impunerea costurilor angajaților pentru a asigura un loc de muncă sigur - asta se referă și la măști, dezinfectanți și teste.


"Măsurile, probabil, sînt corecte. Numai că atunci cînd se spune că un lucrător tehnic dintr-un salariu de 3 mii lei trebuie să plătească pentru teste 1.500-1.600 lei - acest lucru depășește raționalul. Credem că acest lucru încalcă drepturile internaționale ale muncii, precum și legislația muncii din Republica Moldova ", este convins Donos.

Amintim că anterior Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că angajații din sistemul de învăţămînt nevaccinați sînt obligați să prezinte o dată la două săptămîni testul rapid de diagnostic sau testul PCR la COVID-19, efectuat din surse proprii.

În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, premierul Gavrilița a lovit dur în cadrele didactice și a spus că „profesorii trebuie să se vaccineze, iar dacă ei nu vor să facă acest lucru - să-și caute alte ocupație”.

Ulterior ea premierul a venit cu un mesaj în care și-a exprimat regretul pentru cele spuse la TV.

"Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea (...). Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămîne neschimbată - profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atît timp cît dovedesc cu regularitate că sînt negativi la testele Covid-19. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit", a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.

De menționat că ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat la o întîlnire neoficială cu Sindicatele din Educație că altă decizie decît cea adoptată la 23 august nu putea fi luată, motivul fiind statistica alarmantă de cazuri noi și prognoza nefavorabilă pentru lunile septembrie-octombrie.

”Gestionarea pandemiei nu poate fi realizată pe model de excepții, avem o asigurare cu vaccin gratuit pentru toți doritorii, iar cei care nu acceptă vaccinarea, le va fi respectat acest drept, dar pentru a proteja copiii și pe sine însăși, va trebui să prezinte rezultatul negativ al unui test de la o instituție autorizată”, a menționat ministrul.

Nemerenco a reiterat că statul nu își poate permite să acopere financiar testele COVID pentru angajații din Educație, din motiv că a oferit gratuit vaccinul.

”De asemenea, nu este echitabil în raport cu contribuabilii care s-au vaccinat sau cu alte categorii profesionale, ca de exemplu medicii care zilnic se supuneau și se mai supun riscului de a se infecta la locul de muncă. Statul le-a oferit opțiunea de a se vaccina printre primii, dar nu le poate asigura și testarea”, a spus ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?