X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Gavrilița: "In cel mai scurt timp vom veni cu un concept de reforma administrativă atît la nivel central cît si la nivel local"

21 iun. 2022,, 07:11   Politică
5158 0

Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că la moment autoritățile din Republica Moldova se gîndesc la implimentarea unei reforme administrative care va ajută la dezvoltarea localităților. Însă la moment aceștia încă analizează situația și la cel mai scurt timp vor veni cu un concept de reforma administrativă atît la nivel central cît și la nivel local, pentru a oferi cetățenilor cele mai bune servici. Declarațiile au fost făcute în cadul emisiunii În PROfunzime.

"Într-adevăr este un grad de independența, dar este vorba și despre consolidarea capacităților. Noi cunoaștem că se pot atrage capacități mai bune. Se pot atrage specialiști mai buni în administrația publică locală, acolo unde sînt comunități mai mari, acolo unde putem oferi salarii pentru servicii care se oferă unui grup mai mare de cetățeni și aici există un concept de amalgamare voluntară primăriilor așa cum s-a făcut în alte țări. Deocamdată nu au fost prea mulți doritori să facă această amalgamare voluntară și de aceea lucrăm la un mecanism de încurajare care ar stimulii pe care îi poate oferi Guvernul central pentru crearea unor comunități mai mari. Putem să zicem că să oferim salarii mai mari , acolo unde sînt comunități mai mari. Putem să orientăm anumite investiții ale statului spre comunități mai mari. Noi vedem cum se dezvoltă orașele, de exemplu în Moldova și vedem că acolo unde orașele au capacități mai bune se întîmplă și să cîștige proiecte de invenstitie, proiecte de apă și canalizare, stații de epurare, drumuri și așa mai departe", - a declarat Gavrilița.

Întrebată dacă acuala guvernare se gîndește la schimbări majore în administrația locală, prim-ministrul a spus că la moment autoritățile nu au un răspuns negativ și că curînd vor veni cu un concept de reforma administrativă.

"Nu am răspuns negativ la tot ce am zis. Am spus că facem analiză. Acum sîntem într-o etapă unde finalizăm această analiză și în cel mai scurt timp vom veni cu un concept de reforma administrativă atît la nivel central cît și la nivel local și aici este vorba nu despre reformarea teritorială administrativă, este vorba despre cum stabilim competențele și fluxurile financiare între guvernul central și local în așa fel că să oferim cele mai bune servicii cetățenilor."

Totodată, Natalia Gavrilița a mai adăugat că la moment autoritățile vor menține anumite servicii pe teritoriile cu care s-au obișnuit cetățenii, pentru a nu afecta accesibilitatea serviciilor.


"Oamenii s-au obișnuit cu raioanele cu localitățile lor și vor să accesesze servicii mai aproape de ei și noi vom menține anumite servicii pe teritoriile cu care s-au obișnuit. Aici merge vorba și de transport, servicii de notariat. Deci, oamenii s-au obișnuit cu o anumită notaritate. Noi, vom veni cu anumite modificări care pe deoparte să ofere servicii mai bune cetățenilor, pe de altă parte să nu afecteze accesibilitatea acestor servicii sau distanță pe care trebuie să o călătorească. sînt multe aspecte care pot fiimbunatatite. Este bine cunoscut faptul că aceste consilii raionale, foarță multă lume crede că trebuie să fie revizuite competențele să fie revizuită modul de luare a deciziilor . Deci vom veni cu anumite idei care trebuie să le discutăm împreună cu autoritățile publice locale, împreună cu toată societatea și să mergem pe această cale că această reforma să fie una sustenabilă și să ne amintim deja care sînt consecințele atunci cînd se fac anumite schimbări care nu sînt acceptate de societate și pe urmă se revine. Dar cel mai bine este să alegem o cale și să rămînem pe ea."

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?