Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Gavrilița: "Moldova intenționează să-și păstreze neutralitatea"

18 mai. 2022,, 17:40   Politică
2650 0

Republica Moldova intenționează să-și păstreze statutul neutru și nu vede nici o amenințare imediată de extindere a conflictului ucrainean pe teritoriul său, a declarat prim-ministrul Natalia Gavrilița într-un interviu publicat miercuri de ziarul Corriere della Sera.

"Vrem să rămînem așa. Neutralitatea Republicii Moldova este consacrată în Constituție și se bucură de un larg sprijin din partea populației", a spus ea. "Sîntem o țară pașnică și neutră, care crede în dialogul diplomatic". Potrivit lui Gavrilița, riscul escaladării conflictului ruso-ucrainean este prezent pe teritoriul Republicii Moldova, dar "deocamdată pare a fi un pericol îndepărtat".

După cum scrie tass.ru referindu-se la consecințele economice ale crizei ucrainene, premierul a spus că în republică se atestă o "creștere semnificativă a prețurilor și o creștere prețului energiei"."Gazul costă cu 360% mai mult decît anul trecut. Am pierdut accesul la piețele cheie din Rusia, Belarus și Ucraina, care au reprezentat 15% din exporturile noastre de bunuri și servicii", a spus ea. "Există o mare îngrijorare cu privire la resursele noastre energetice", a adăugat Gavrilița.

În martie, Republica Moldova a solicitat aderarea la UE împreună cu Georgia și Ucraina. Premierul a menționat că acest pas a fost "simbolic, dar foarte important". "Înțelegem că va fi un drum lung, dar noi lucrăm din greu, de exemplu, la reforma sistemului justiției", a spus ea.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?