Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gaiciuc: "Moldova nu va refuza participarea la exercițiile de menținere a păcii"

25 feb. 2020,, 04:30   Politică
3647 4

Moldova este un stat neutru și nu face parte din niciun bloc militar-politic, nici din Vest, nici din Est. Dar acest lucru nu înseamnă că țara nu trebuie să coopereze, de exemplu, cu blocul NATO sau cu Rusia, sau trebuie să renunțe la exerciții comune pe linia programelor de pacificare, în exercițiile sub egida ONU.

Anunțul a fost făcut de către Ministrul Apărării al Moldovei, Victor Gaiciuc, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Astfel el a comentat reacția foarte dureroasă a societății din țara noastră la participarea militarilor moldoveni la exercițiile de peste hotare, în care întotdeauna văd o anumită abordare ideologică. În același timp, cînd militarii moldoveni participă la vreun exercițiul în Occident se ridică un val, iar dacă în Est - altul.

De asemenea, ministrul Apărării a atras atenția asupra faptului că orice deplasare a militarilor moldoveni peste hotare pentru a participa la exerciții provoacă neîncredere din partea societății.

"Vreau să vă explic. Sîntem un stat neutru, noi nu participăm la blocuri politico-militare. Nici în Vest, nici în Est. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să cooperăm, inclusiv cu blocul NATO, cu Rusia. De exemplu, există o hotărîre ca militarii noștri să participe la parada militară de la Moscova. Deja a apărut o critică în acest sens. Iar cînd am fost la parada de la București, am fost criticați de cealaltă parte a societății. Dar eu am spus că noi ne vom ghida de Constituție și de legislație. Dacă aceasta, acțiunea armatei, se încadrează în limitele legalității, o vom face. Și, în general, armata trebuie verificată doar în exerciții, dar cum altfel să aflăm dacă ei pot face ceva, dacă vor putea sau nu să se opună adversarului, să-i oprească gruparea etc.", a subliniat ministrul Apărării.


El a menționat că Armata Națională a Moldovei va continua să participe la exerciții pe linia programelor de pacificare, la exerciții sub egida ONU, cu participarea mai multor țări din Europa și SUA, doar dacă, desigur, acestea nu vor fi costisitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?