Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Formatul "5+2" în sine nu a elaborat niciodată soluții. Opinie

11 mai. 2022,, 09:15   Politică
2513 0

Formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană "5+2" nu a elaborat niciodată soluții. Acesta este un format în care ajungeau anumite soluții dezvoltate în baza rezultatelor unor formate complet diferite, iar în "5+2" acestea erau ambalate frumos și oferite la cină.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală" cu Iulia Feodorova la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că "5+2 " nu este formatul care este capabil să dezvolte de la sine o soluție politică a conflictului.

"Dar priviți. Sîntem reprezentați acolo la nivel de viceprim-ministru pentru Reintegrare, iar acesta este unul dintre cele mai neplăcute funcții în Guvernul Republicii Moldova, pentru că aceasta este o persoană ale cărei împuterniciri nu sînt reglementate de nimeni nicăieri și, în același timp, de obicei nu are sprijin politic. Adică, acest om stă acolo în prima linie, în tranșee, și toate reproșurile cad asupra sa. Vicepremierul pentru Reintegrare nu poate lua decizii de anvergură fără sprijin politic, fără consens din partea forțelor politice ale parlamentului, guvernului, președintelui. Adică, ar trebui să existe un sprijin foarte larg pentru anumite acțiuni pe care această persoană le întreprinde. Adică, acest lucru nu poate funcționa altfel.", a subliniat Vlad Kulminski.

În opinia sa, această istorie ar trebui luată mult mai în serios astăzi, iar Chișinăul nu prea are timp.


"Nu vreau să anunț termene aici, dar pentru mine personal am stabilit deja aceste termene. Nu mai vorbim deja despre cîțiva ani de conflict înghețat. Nu, acest lucru nu se va mai întîmpla. Nu se va dezgheța în sensul reluării unor acțiuni armate, Doamne ferește, unul împotriva celuilalt. Nu. Asta nu se va întîmpla. Dar faptul că va fi determinat - este sigur. Cu alte cuvinte, noi am vorbit despre apariția unui nou sistem de ordine regională și ordine mondială în general. Adică nu va mai fi acea ordine pe care o cunoaștem și cu care ne-am obișnuit. Ea va fi altfel. Se va schimba arhitectura de securitate. Toate acestea se vor întîmpla și, prin urmare, în această nouă arhitectură de securitate nu vor exista lucruri precum conflictul înghețat din Transnistria", a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?