Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Cînd propune Dodon organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldovei

20 noi. 2020,, 09:28   Politică
5183 1

Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că puțin probabil că opoziția va organiza proteste în masă ale după alegerile prezidențiale de duminică, cîștigate de Maia Sandu, informează eNews.

"Sînt sigur că astfel de încercări vor fi, dar nu va fi ușor. În primul rînd, pentru a face acest lucru trebuie să scoți în stradă o mulțime de oameni. Noi practic am recunoscut alegerile. Ar putea scoate oamenii pentru a obține dizolvarea parlamentului, dar eu nu văd acum posibilitatea reală de a scoate în stradă 5-10 mii de persoane în condiții de pandemie sub un astfel de slogan", a spus Dodon, joi, răspunzînd la o întrebare cu privire la probabilitatea presiunii asupra puterii cu ajutorul străzii și la destabilizarea situației, transmite tass.ru


Totodată, președintele a informat că staff-ul său electoral s-a adresat în instanțele de judecată cu privire la încălcările înregistrate la alegeri.

Igor Dodon pledează, de asemenea, pentru dizolvarea actualului Parlament, dar consideră că în condițiile pandemiei alegerile ar trebui să se desfășoare în toamnă.

"Nu mi-am schimbat poziția și cred că acest Parlament nu corespunde rezultatelor alegerilor din 2019 și are nevoie de curățare. Cel mai bine dacă alegeri anticipate vor fi desfășurate în a doua jumătate a anului viitor, deoarece trebuie să ne descurcăm cu pandemia: ieri a fost înregistrat un nou antirecord - peste 1,6 mii persoanelor infectate, - și o nouă campanie electorală pe acest fundal nu este de dorit", a menționat Dodon.


El a subliniat că din cei 101 deputați în actualul organ legislativ, care a fost ales în perioada regimului oligarhului Vladimir Plahotniuc, care a fugit din țară, "aproape 40-45 nu vor ajunge în noul parlament".

"Dacă analizăm rezultatele alegerilor prezidențiale, legitimitate are doar două partiede – a socialiștilor noștri și Partidul Acțiune și Solidaritate a Maiei Sandu. Votul alegătorilor a arătat că celelalte partide parlamentare, sper ca liderii lor să nu se supere, au eșuat", a spus Dodon. El a subliniat că e foarte puțin probabilă formarea în Parlament a unei noi coaliții de guvernare.

"Teoretic, dacă e să creăm, trebuie să fie fie o coaliție largă, fie una bilaterală - socialiștii și Partidul lui Sandu. Din punctul de vedere al intereselor țării, al conjuncturii politice externe, o astfel de coaliție ar fi ideală. Dar cei de dreapta nu sînt gata pentru o astfel de cooperare, vor să organizeze rapid alegeri anticipate și să-și consolideze rîndurile și doar după aceea să înceapă negocierile privind formarea unei coaliții", a menționat Dodon.

În prezent, socialiștii au 37 de mandate în Parlament, Partidul lui Sandu-15. Partidul Democrat are 13, ceilalți controlează grupurile de deputați care s-au desprins din el, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Șor. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile din 15 noiembrie, președinte a fost ales lidera partidului proeuropean de opoziție Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu 57,7% din voturi, Dodon a acumulat 42,2%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?