X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Igor Dodon a atacat în judecată decizia CEC în care este atenționată Preşedinţia

12 feb. 2019,, 21:13   Politică
3851 0

Șeful statului a avut o întrevedere cu șefii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, scrie Noi.md cu referire la o postare a lui Igor Dodon.

”Am discutat aspecte ale politicii interne a țării noastre, precum și despre alegerile parlamentare din 24 februarie.

Am subliniat faptul că sînt inadmisibile atacurile diferiților concurenți electorali asupra Administrației Prezidențiale a RM, care încearcă să implice șeful statului în procesele electorale, în pofida deciziei mele de a nu participa în campania electorală”, a scrie președintele.

Totodată, s-a discutat despre cererea Comisiei Electorale Centrale de a suspenda întîlnirile Președintelui cu cetățenii Republicii Moldova. Șeful statului a precizat că această decizie a CEC a fost deja atacată în instanță ca fiind ilegală și nemotivată.

”Le-am spus diplomaților că voi continua să comunic cu concetățenii noștri, dat fiind că s-au acumulat multe probleme cu caracter social și economic.


În context, am informat ambasadorii despre programul întrevederilor preconizate cu cetățenii și am invitat ambasadorii și observatorii internaționali să mă însoțească în aceste vizite. Următoarele întrevederi vor fi difuzate on-line, astfel încît, și diplomați, și cetățenii să se convingă că acestea nu poartă caracter electoral”, a mai punctat Dodon.

Acesta le-am vorbit diplomaților despre intenția CEC de a transfera secțiile de votare pentru moldovenii din regiunea transnistreană la 40 km la vest de rîul Nistru.

”Consider această decizie drept o lipsă de respect față de concetățenii noștri care trăiesc în Transnistria. Acest lucru poate fi considerat drept o încălcare directă a drepturilor electorale ale cetățenilor moldoveni. Îndemn CEC să renunțe la această acțiune.

În alt context, am atras atenția diplomaților asupra circumstanțelor care pot conduce la nerecunoașterea rezultatelor alegerilor. Este vorba despre intenția autorităților de a retrage din cursa electorală pe unul din cei mai populari concurenți electorali, ceea ce ar putea conduce la nerecunoașterea alegerilor ca legitime și libere, precum și la destabilizarea politică generală a situației din țară. În acest sens, am abordat posibilele scenarii postelectorale de evoluție a evenimentelor politice din Moldova”, scrie Dodon.

Totodată acesta a informat diplomații străini despre intenția sa de a invita la dialog toate forțele politice, care au drept scop dezvoltarea Republicii Moldova ca stat liber, independent, democratic și unitar.

”Consider că, în cadrul dialogului propus, ar fi oportună organizarea primei reuniuni deja la 21 sau 22 februarie ori imediat după alegeri.

În altă ordine de idei am abordat chestiuni legate de politica externă a Președintelui. Am vorbit despre recenta vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia am reușit cu succes să soluționez problema exportului mărfurilor moldovenești pe piața rusă. Am vorbit și despre unele detalii cu privire la viitoarea vizită la München, la Conferința Internațională de Securitate, care va avea loc în perioada 15-17 februarie. În cadrul conferinței, sînt preconizate mai multe întrevederi bilaterale cu șefi de stat și cu alți parteneri internaționali ai Republicii Moldova.

La finalul întrevederii, am comunicat ambasadorilor detalii ale operațiunii umanitare de salvare a piloților moldoveni. În calitate de șef de stat, mă bucur foarte mult că această istorie s-a încheiat cu succes. Am menționat că piloții au dreptul să decidă singuri cînd și unde vor merge după finalizarea cursului de reabilitare”, a mai scris șeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?