X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Dodon: Toți cei care au fost implicați în frauda bancară trebuie să răspundă

3 dec. 2019,, 12:00   Politică
4111 3

Președintele Igor Dodon susține că este de dorit ca fostul lider al Partidului Demcrat, Vladimir Plahotniuc, să fie adus în Moldova, în cătușe, pînă la alegerile prezidențiale care vor avea loc anul viitor.

Totodată, șeful statului consideră că toți cei care au fost implicați în frauda bancară și în cauza legată de „statul capturat” trebuie să răspundă în fața legii, inclusiv Vladimir Plahotniuc, iar de acest lucru trebuie să se ocupe noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN, citat de Noi.md.

Igor Dodon spune că deține informații, neconfirmate documental, că Vladimir Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. „Eu sînt convins că imediat ce va exista o cerere, SUA vor fi gata să-l extrădeze. Acest lucru mi-l spune ambasadorul”, a declarat șeful statului în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Potrivit lui, Centrul Național Anticorupție, acum o lună și jumătate, în cadrul urmăririi penale la ordinul Procuraturii Anticorupție, a transmis dosarul instituțiilor competente pentru ca Vladimir Plahotniuc să fie anunțat în căutare internațională. „Acest dosar este transmis la oficiul local al organizației Interpol, care se află la Ministerul Afacerilor Interne. Conform informațiilor pe care le dețin, oficiul local al Interpol de la noi l-a anunțat în căutare internațională. Și acest pachet de documente se află acum la Lion. Deocamdată, nu avem niciun răspuns la toate solicitările noastre de a afla ce este cu acest dosar”, a menționat șeful statului. Potrivit lui, această chestiune va fi pusă în discuție în cadrul ședinței Consiliului Național de Securitate.

În opinia președintelui, noul procuror general trebuie să se ocupe de investigarea fraudei bancare și dosarului legat de caracterul captiv al statului, în care ar trebui investigat și fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon spune că Alexandr Stoianoglo, chiar dacă a făcut parte în trecut din Partidul Democrat, nu va avea o problemă să intenteze dosare față de foștii colegi, dacă va fi cazul. Totodată, președintele susține că nici față de persoana sa Alexandr Stoianoglo nu va avea vreo problemă să-l cerceteze și pe el, dacă va considera necesar.

Igor Dodon consideră că actualmente în Procuratură sînt două grupări care au ținut pe jar atît mediul de business, cît și societatea în ansamblu. Potrivit lui, aceste două grupări s-au format în timpul conducerii precedente a Partidului Democrat. „Aceste grupări au fost formate în timpul conducerii lui Vladimir Plahotniuc, ele erau menținute, dar aveau supărări una față de alta. Vladimir Plahotniuc a plecat, iar aceste grupări au început să lupte între ele. Una dintre acestea a decis că trebuie să se supună Maiei Sandu și lui Andrei Năstase și acești doi lideri considerau că le vor folosi pentru curățarea sistemului, însă una dintre aceste grupări i-a folosit pe Sandu și Năstase pentru a lupta cu cealaltă grupare”, a declarat Igor Dodon.

Cel mai mare plus al lui Stoianoglo este că nu face parte din niciuna dintre aceste grupări. „Trebuie să știți că pînă în ultimul moment membrii grupărilor care luptă între ele au încercat să blocheze numirea lui Stoianoglo în fruntea Procuraturii generale. Acum a apărut un procuror general profesionist care trebuie să se clarifice cu toate acestea”, a afirmat Igor Dodon.

Președintele este de părere că noul procuror trebuie să-și formeze echipa, ulterior, prin intermediul Consiliului Superior al Procurorilor să creeze comisii de apreciere a procurorilor și să înceapă să curețe sistemul.

Igor Dodon spune că susține ideea ca activitatea procurorilor să fie apreciată inclusiv de experți străini și reprezentanți ai societății civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?