X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (DOC)

29 dec. 2019,, 09:15   Politică
5383 1

Președintele țării, Igor Dodon a sesizat Curtea Constituţională (CC), solicitînd examinarea, în regim de urgenţă, a proiectului de Lege cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, care a fost aprobat în lectură finală la data de 20 decembrie curent.

Șeful statului cere ca CC să se expună dacă este necesar votul majorității în Legislativ pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul profesorilor, scrie Noi.m cu referire la unimedia.info.

De asemenea, Dodon dorește să afle constituționalitatea alegerii președintelui CSM exclusiv din rîndul membrilor judecători ai Consiliului, cît și mecanismul alegerii în calitate de membru al CSM a judecătorilor cu vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani lucrați, dar care nu au fost numiți pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

Totodată, președineșe solicită Înaltei Curți să se expună dacă sancțiunile disciplinare din ultimii trei ani constituie o condiție discriminatorie pentru a candida la funcția de membru al Consiliului.

Amintim că CSM va fi suplinit cu doi membri de drept titulari din rîndul profesorilor, care vor fi aleși de către Comisia juridica, precum și cu un membru din rîndul judecătorilor, acesta urmînd să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.


Cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, în cadrul ședinței plenare din 20 decembrie, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?