X 
Cutremure stiri: 506

Dumitru Pulbere: „Inițiatorii referendumului nu explică alegătorilor esența modificărilor”

25 sep. 21:22   Politică
5753 1

Fostul președinte al Curții Constituționale, președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale (IJC) Dumitru Pulbere, consideră că viitorul referendum constituțional inițiat de Maia Sandu urmărește punerea pe roate a unei scheme de modificare a Constituției în afara normelor de drept.

„Dacă referendumul trece – acest lucru este periculos pentru Constituție”, a spus el.

Dumitru Pulbere a explicat că inițiatorii referendumului nu explică alegătorilor esența modificărilor, speculînd cu aderarea la UE. Dar, în urma referendumului, Constituția va fi modificată nu prin legi constituționale, care necesită sprijinul a 67 de parlamentari, ci prin 51 de voturi.

Drept urmare, din Legea fundamentală, cu aprobarea a doar 51 de deputați din fracțiunea PAS, vor face parte toate normele UE, pentru care cetățenii moldoveni nu au votat niciodată și nici nu cunosc conținutul acestora.

Dumitru Pulbere crede că acest lucru va duce pur și simplu la anularea articolului 2 din Constituție, potrivit căruia „suveranitatea națională aparține poporului”.


Fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova a adăugat că menține legătura cu judecătorii constituționali din România, iar aceștia într-un singur glas spun că Republica Moldova ar trebui să renunțe la integrarea europeană, deoarece costurile subiacente depășesc beneficiile de la accesarea fondurilor UE.

„Ce este în neregulă cu referendumul?” - citiți în articolul analitic al Noi.md cu același titlu la următorul link.

113
7
0
6
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав