Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Diplomaților UE în Moldova le-a fost amintit de articolul 41 al Convenției de la Viena

5 oct. 2021,, 13:15   Politică
4965 4

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă încercările diplomaților occidentali de a pune presiune pe organele de stat ale țării noastre, a amintit diplomațiilor UE despre articolul 41 din Convenția de la Viena, și, de asemenea, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Comisiei politica externă și integrare europeană și alte instituții publice competente cu solicitarea de a stabili toate circumstanțele cu privire la acțiunile menționate ale fostului șef al Delegației UE în Moldova, Peter Michalko și să le fie atribuită o apreciere juridică și diplomatică adecvată, transmite Noi.md.

Astfel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova tratează cu toată seriozitatea declarațiile procurorul general, Alexandr Stoianoglo despre implicarea directă a lui Peter Michalko, fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în procesele interne din țara noastră.

PSRM constată încercările coordonate ale diplomaților occidentali și ale reprezentanților organizațiilor neguvernamentale finanțate din exterior de a exercita presiuni asupra justiției și procuraturii din Republica Moldova suverană, cu scopul de a promova oamenii loiali în funcții-cheie în sistemul judecătoresc și a stabili controlul extern asupra acestuia.

PSRM consideră aceste acțiuni ca parte a unei activități sistematice de subordonare totală a Republicii Moldova, a instituțiilor publice, a organelor de drept și cele judecătorești, țărilor străine și curatorilor acestora din țara noastră.

În același context PSRM califică comportamentul domnului Michalko, care, așa cum susține procurorul general ,Alexandr Stoianoglo, „se interesa de oportunitatea de a deschide un dosar penal împotriva Partidului Socialiștilor”.


”Considerăm că un asemenea comportament al unui reprezentant oficial al Uniunii Europene este absolut inadmisibil și depășește limitele competențelor reprezentanților diplomatici”, se menționează în declarația PSRM.

În acest context, Partidul Socialiștilor îi amintește domnului Michalko și succesorului său în Republica Moldova despre Articolul 41 al Convenției de la Viena din anul 1961 cu privire la relațiile diplomatice, unde este stipulat clar următoarele:

1. Fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor lor, toate persoanele care beneficiază de aceste privilegii şi imunităţi au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar. Ele au, de asemenea, datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale acestui stat.

2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredinţate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul sau, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.

Partidul Socialiștilor se adresează către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Comisia politica externă și integrare europeană și alte instituții publice competente cu solicitarea de a stabili toate circumstanțele cu privire la acțiunile menționate ale fostului șef al Delegației UE în Moldova, Peter Michalko și să le fie atribuită o apreciere juridică și diplomatică adecvată.

PSRM solicită ferm tuturor partenerilor internaționali să respecte suveranitatea țării noastre. Totodată, PSRM consideră necesar de clarificat că împotriva Partidului Socialiștilor nu au fost inițiate dosare penale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?