X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova, împărțiți în două tabere

30 mar. 2021,, 08:41   Politică
4253 11

Decizia președintelui Sandu de a sesiza Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului a împărțit taberele printre deputați.

Doar reprezentanții PAS se arată mulțumiți de decizia șefului statului și spun că un eventual scrutin parlamentar anticipat va duce la curățarea clasei politice din Republica Moldova. În același timp, deputații Platformei DA, ai PDM și cei ai formațiunii Pro Moldova spun decizia șefului statului presupune păstrarea unui Guvern fără atribuții depline pentru încă o jumătate de an, notează IPN.

Deputații Platformei DA spun că declanșarea alegerilor anticipate va presupune încă o jumătate de an de instabilitate politică. Perioadă în care criza pandemică va lua amploare în condițiile unui Guvern în exercițiu, care nu poate debloca asistență din exterior.

„Dacă Înalta Curte va confirma circumstanțele dizolvării Parlamentului, încă 5-6 luni nu vom avea Guvern și va continua acest ping-pong între Dodon și Sandu despre Guvernul Ciocoi, țara va fi gestionată de acest Guvern incompetent. În toată această perioadă nu vom debloca asistența externă, sub aspectele social-economice anul 2021 este unul pierdut”, a spus vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În același timp, deputații Pro Moldova o acuză pe Maia Sandu că ar urmări creșterea raitignului PAS pe seama crizei pandemice și că preșdintele doar ar fi mimat consultările cu fracțiunile parlamentare.


„Sondajul dat publicității de IMAS ne spune foarte clar că 71% din populație crede că lucrurile merg într-o direcție greșită și 58% dintre respondenți spun că nu sînt deloc mulțumiți de activitatea președintelui. Ceea ce s-a întîmplat la președinție n-au fost consultări, acesta nu este procesul participativ în sesnul normei constituționale. În toată această perioadă am fost spectatorii unui show ieftin”, a spus deputatul Pro Moldova, Vlad Cebotari.

De cealaltă parte, deputații PAS insistă pe ideea alegerilor anticipate și dau asigurări că imediat după scrutin va fi învestit un Guvern proeuropean care va putea debloca relațiile țării cu partenerii externi de dezvoltare.

„Alegerile anticipate nu sînt necesitatea unui partid sau a președintelui, ci sînt o necesitate pentru societate. Acest parlament deja a arătat ce poate. Sunt foarte mulți parlamentari care se tem să-și piardă fotoliile și acum în mod cinic speculează pe seama acestei nevoi a lumii, care este pandemia. Un Guvern de tranziție anulează posibilitatea anticipatelor”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Democrații spun că în timpul consultărilor i-au propus președintelui alternativa învestirii unui Guvern anticriză și ulterior dizolvarea Parlamentului prin consens între toate formațiunile politice, propunere respinsă de șeful statului.

„Noi toți am fost de acord să venim cu o declarație publică, prin care anunțăm că instaurăm un Guvern pentru o perioadă limitată, ca ulterior să declanșăm alegerile anticipate și să nu chinuim nici lumea și nici Curtea Constituțională. Asta se întîmplă în condițiile în care toate partidele spun că prioritatea zero este combaterea pandemiei. Maia Sandu creează un precedent extrem de periculos, vrea - dizolvă Parlamentul, nu vrea – nu-l dizolvă ”, a spus deputatul PDM, Alexandru Jizdan.

Ieri, președintele Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. La baza sesizării șefului statului stau cele două tentative eșuate de învestire a unui Guvern. Guvernul premierului desemnat, Natalia Gavrilița, nu a acumulat niciun vot în Parlament, iar tentativa de învestire a Guvernului condus de Igor Grosu a eșuat din lipsă de cvorum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?