X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Deputat: Există o mafie la nivel de stat care lovește în statalitatea țării

4 mar. 2021,, 18:08   Politică
4187 6

Comisia de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din R. Moldova, exercitată în perioada anilor 2010—2012, și-a încheiat activitatea.

Unul din membrii Comisiei de anchetă, deputatul PSRM Nicolae Pascaru, a relatat pentru Noi.md că în urma investigațiilor s-a stabilit că zeci de companii au avut de suferit pe urma fraudelor puse la cale de anumite persoane influente, inclusiv cu acordul tacit al instituțiilor de stat. Fărădelegile scoase la iveală au arătat o data în plus cît de afectat de corupție este întregul sistem, a relatat Pascaru.

„Am atestat o situație fără precedent cînd anume instituțiile statului a fost implicate în comiterea acestor fraude, s-a confirmat ideea că statul a fost captiv. Aceste lucruri au început anume din interiorul Procuraturii, din interiorul altor instituții de stat, a sistemului judecătoresc, toate aceste instituții au participat prin acțiunile sau inacțiunilor lor la acest fraude. Sunt decizii care reflectă întreg sistemul de stat din 2009, de cînd țara a fost luată în captivitate. Trebuie să menționăm că au fost aruncate în captivitate sub monitorizarea CE și a altor organizații internaționale, totul s-a întîmplat concomitent cu așa-numită reformă a procuraturii și justiției. Noi eram la un pas de la default. De ce? Pentru că cele mai sonore fraude s-au întîmplat după alegerile din 2009: atacurile raider, furtul miliardului, concesionarea aeroportului, furtul de la Calea ferată. Acestea sînt niște dosare rușinoase care pun o pată pe democrația moldovenească în cei 30 de ani de inependență. Este o pată rușinoasă care arată cît ineficient este tot acest control al organizațiilor străine în R. Moldova”, a comentat deputatul.

Consecințele grave ale tuturor acestor scheme încă urmează a fi stabilite, mai spune parlamentarul socialist. Potrivit lui, există o mafie la nivel de stat, exponenții căreia și pînă astăzi se regăsesc în structurile de stat, la Parlament. Pentru a combate fenomenul e nevoie de voință politică.

„Alianța 1,2, 3 care a fost la putere după 2009 este o alianță criminală, schemele puse la cale în acea perioadă și pînă astăzi le descoperim. Este o mafie la nivel de stat, la nivel de țară, la nivel de mentalitate, care bate în statalitatea țării, în iamginea instituților de stat. Din păcate, o parte din ei încă se regăsesc în instituțiile statului, inclusiv la Parlament. Această mafie nu putem da garanție că nu va fi în următorul Parlament, pentru că este parte a structurii oligarhilor alimentată de banii statului. Din păcate, noi nu avem puteri ca să opunem rezistență la toată mafia asta. E nevoie de curaj, voință politică și puteri sănătoase care să ne opunem la acest dezmăț, la această caracatiță internațională, dar comisiile își vor face datoria, vom scoate la ivelaă ilegalitățile în continuare”, a adăugat deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?