X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deputat PAS, nemulțumit de afirmațiile lui Octavian Armașu

4 iun. 2022,, 16:30   Politică
3105 0

Deputatul PAS Radu Marian s-a arătat nemulțumit de afirmațiile guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Nu știu a cîta oară în ultimele 12 luni, domnul Armașu se transformă în expert economic, a remarcat deputatul. Acesta l-a îndemnat "la mai multă prudență" în comunicare pe guvernator.

„Este un instrument-cheie al guvernatorului unei bănci centrale în lupta cu inflația. Din păcate, folosește acest instrument în detrimentul obiectivului fundamental al BNM de a stabiliza prețurile. Anume la această problemă de comunicare a Guvernatorului s-a referit și doamna Gavrilița”, a declarat Marian.

„Nu știu a cîta oară în ultimele 12 luni, domnul Armașu se transformă în expert economic și declară presei cît va fi inflația în viitor și cu cît va crește ea. Nu așa. Guvernatorul trebuie să transmită societății ce face instituția sa pentru a stăvili inflația, nu să ghicească ce va fi mai departe. Guvernatorul trebuie să transmită mesaje de calmare a economiei, nu de agitare a acesteia. Raportul inflației publicat de BNM și prognozele acestuia sînt suficiente, îl putem citi.

Astfel de declarații ale guvernatorului contribuie la ceea ce s-a referit doamna prim-ministră, Natalia Gavrilița, adică la inflația anticipată. Atunci cînd Guvernatorul spune des că prețurile în viitor vor crește, consumatorii și companiile foarte probabil că își vor schimba comportamentul. Afacerile ar putea anticipat să crească prețurile, iar consumatorii ar putea cumpăra acum mai mult decît este necesar, ceea pune și mai multă presiune pe cerere și eventual pe prețuri. Desigur, inflația anticipată este doar unul din elementele care generează creștere de prețuri, dar acest fenomen poate și trebuie evitat.


Anume la această problemă de comunicare a Guvernatorului s-a referit și doamna Gavrilița în emisiunea de joi. Repet, Guvernatorul trebuie să ne spună ce măsuri ia banca centrală, să stingă „incendiul”, nu să-l ațîțe și mai tare. Îndemn la mult mai multă prudență în comunicarea guvernatorului. Să folosească acest instrument în beneficiul cetățenilor, nu în detrimentul lor.

PS – sînt regretabile unele comentarii ironice la adresa doamnei Gavrilița pe care le-am văzut ieri pe rețelele sociale. Exprimările demnitarilor publici întotdeauna pot fi îmbunătățite, dar dînsa a descris un fenomen cunoscut despre care se învață la facultate. Îndemn pe toți cei care au comentat ieri să urmărească integral emisiunea și să nu se lase manipulați de cîteva secunde tăiate în mod manipulator de canalele Telegram ale fugarilor”, a scris deputatul PAS pe Facebook.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?