X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Un deputat vorbește despre nerespectarea cotei gender în Guvern. Moment care a amuzat parlamentarii

6 aug. 2021,, 12:40   Politică
2270 2

Ședința de astăzi a Parlamentului, la care este prezentată componența Guvernului, dar și programul de activitate al acestuia pare să se transforme, pe alocuri, într-o emisiune de umor.

Deputatul BECS Vasile Bolea a decis să facă glume pe seama cotei gender a Cabinetului de miniștri, atunci cînd i-a pus Nataliei Gavrilița întrebarea cu privire la numărul de femei și bărbați desemnați în viitorul Executiv, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Citesc prevederile Legii cu privire la Guvern, art.10, al.3: la elaborarea listei candidaților la funcția de membru al Guvernului, candidatul la funcția de prim-ministru trebuie să țină cont de legislația în domeniul asigurării egalității de șanse între bărbați și femei, corelate cu criteriile de profesionalism și de merit. Din 17 membri ai Guvernului,doar 4 sînt femei, inclusiv dvs, cota gender nefiind respecată. O întrebare: cum credeți dvs, Curtea Constituțională, pe motiv de nerespectare a procedurii și legislației va anula hotărîrea Parlamentului privind investirea Guvernului în 100 de zile, în 6 luni, sau pentru a drege busuiocul, cîțiva membri ai Guvernului bărbați se vor declara în fața CC drept femei?”, a întrebat deputatul BECS Vasile Bolea.

Natalia Gavrilița nu a ezitat să dea o replică: „Domnule deputat, vă îndemn să faceți o sesizare la Curtea Constituțională și sînt sigură că va fi respinsă, ca și multe sesizări pe care le faceți. Noi am promovat întotdeauna egalitatea de șanse. De fapt, PAS a promovat modificările la legislație, care au permis ca 40% din acest Parlament să fie femei și în procesul de selectare a candidaților pentru Guvern am încercat să aducem cît mai multe femei. Am avut discuții pentru poziții din Guvern cu mai multe femei, care din păcate au refuzat. În același timp, am selectat cei mai buni profesioniști și de aceea, profesionalismul și integritatea au fost criteriile de bază care au stat la formarea acestui Guvern”.

Speaker-ul Parlamentului, Igor Grosu, a apreciat simțul umorului, prezent în rîndurile deputaților, dar a solicitat „să fie păstrat un climat civilizat” în procesul de adresare a întrebărilor.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?