Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Deputat: Vom folosi toate modalitățile legale pentru a nu permite ca aceste proiecte să devină legi

17 dec. 2020,, 12:37   Politică
4021 8

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc în cadrul unui briefing de presă a declarat că sub umbrela asa-ziselor idei nobile de ușurare a accesului la medicamente a populației se propune apariția Farmaciilor mobile, revederea modalitații de formare a prețurilor de achiziție și reducerea adaosurilor comerciale la medicamentele compensate

”Zic așa zisele, deoarece în realitate au cu totul alt interes. În realitate aceste proiecte au drept scop crearea unui monopol a marilor jucători pe piața farmaceutică și dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, precum și a farmaciilor mici individuale.

  1. Aceste tarabe pe roti vor comercializa necontrolat orice substanțe medicamentoase, de la antibiotice pînă la anabolizante, practic fără posibilitatea de control din partea autorităților a calității, originii, modalitatii de păstrare și prețului acestora
  2. Autorii proiectului de lege care prevede modificarea modalității de înregistrare și formare a prețurilor la medicamente nu iau luat deloc în calcul ca aceasta prevedere afectează și descurajează importul de medicamente din țările asiatice și CSI (Ucraina, Belarus, Rusia), tari din care sînt importate majoritatea medicamentelor ieftine, generice, inclusiv cele comercializate prin Licitațiile naționale.
  3. Încă un proiect de modificare prevede parcă reducerea prețului la medicamentele compensate prin limitarea și diminuarea adaosului comercial pentru depozite 4% și farmacii 8%. Dar în realitate prin aceste modificări, medicamentele compensate vor dispărea de pe rafturile mai multor farmacii independente și mai ales din farmaciile din localitățile rurale și cele din spitale. Și acest lucru se va intampla deoarece depozitele vor avea interes sa vanda medicamente compensate doar în cadrul rețelelor proprii de farmacii, obtinand astfel un venit de 12% din prețul medicamentului. Pe cand, daca depozitul ar vinde unor farmacii individuale sau din spitale, venitul lor va fi de doar 4%”m a declarat Vovc.

Potrivit deputatului s-au exclus limitele pentru deschiderea farmaciilor prin indicatori demografici și geografici. La moment legea prevede că farmaciile nou fondate pot fi deschise la o distanță mai mare de 250 metri față de o filială existentă și pentru un număr de 3000-4000 locuitori. Aceasta limitare actuala permite farmaciilor existente sa reziste în fața expansiunii lanțurilor mari de farmacii și obligă rețelele de farmacii să-și concentreze efortul de expansiune în zonele unde lipsesc farmaciile.

”Odată cu votarea acestor proiecte mai multe farmacii pur și simplu nu vor mai putea activa și în scurt timp își vor sista activitatea. Se va începe monopolizarea pieței farmaceutice. Vor dispărea medicamentele ieftine de pe piața, iar cele care se vand fara prescriptie medicala se vor scumpi . Amintesc, inclusiv medicamente care se folosesc și în tratarea infectiei covid 19 se vor scumpi.”, a mai spus deputatul.

Totodată acesta a menționat că Platforma DA va folosi toate modalitățile legale pentru a nu permite ca aceste proiecte să devină legi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?