Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Demidețchi, despre situația cu Gazprom: Nu poți administra afacerile de stat la întîmplare

23 noi. 2021,, 12:06   Politică
4119 4

Jurnalistul Valeri Demidețchi a comentat situația actuală a gazelor din țară. Amintim că Gazprom a amenințat Moldovagaz cu încetarea furnizării de gaze în caz de neplată conform contractului în termen de 48 de ore.

„Am mai spus că situația privind aprovizionările cu gaze în țara noastră se explică cel mai bine printr-un banc vechi. Un bărbat intră într-o cîrciumă și îi spune barmanului: „Hai toarnă cît nu s-a început. Bea repede trei pahare la rînd, după care barmanul neliniștit îl întreabă: „Și plata?” - „Ei iată, vezi? S-a început!”, exclamă bărbatul.

Ieri Gazprom a avertizat că în două zile va stopa livrarea gazelor către Moldova care nu a plătit conform contractului încheiat la sfîrșitul lunii octombrie. Cerințele companiei ruse sînt clare, ea plătește taxe la buget pe gazul pe care îl vinde și nimeni nu i-a dat dreptul să-l furnizeze gratuit.

Temerile Gazprom sînt legate și de istoria de credit proastă a țării noastre, care figurează ca debitor cronic. După cum știți, avem o datorie istorică de 709 milioane de dolari pentru livrările anterioare. Deși atît Moldovagaz, cît și viceprim-ministrul Andrei Spînu, care a semnat un contract cu Gazprom, au recunoscut întîrzierea plăților și au asigurat că vor face totul pentru a le achita, și nu vor lăsa republica în pragul iernii fără gaze, reprezentanții ONG și mass-media, finanțate de Occident, ca la comandă, au început să țipe despre „amenințări” și „șantaj cu gaze” din partea Moscovei.

În opinia mea, situația a fost explicată cu competență de fostul premier Ion Chicu, care consideră Guvernul responsabil pentru problemele apărute de pe urma neachitării livrărilor de gaze către Gazprom. El a amintit că cabinetul de miniștri a trebuit să aloce bani companiei Moldovagaz pentru achitarea combustibilului pentru octombrie și noiembrie în perioada stării de urgență care s-a încheiat pe 20 noiembrie. Acest lucru a fost prevăzut în protocolul pe care Spînu l-a semnat cu Gazprom. Potrivit lui Chicu, Guvernul moldovean știa că Moldovagaz se va confrunta cu o lipsă de lichiditate. Ei știau, dar din anumite motive au acționat „la întîmplare”...


Ca într-un alt banc, cînd un chelner îi aduce clientului o factură, în care, pe lîngă prețul vinului, salatei, supei, frigăruielui și cafelei era inclus și articolul „a mers”. „Stimabile, ce fel de mîncare este „a mers”? Nu am comandat-o”, obiectează clientul. La care chelnerul, tăind ultima poziție, oftă trist - „nu a mers!” Cred că nimeni nu va obiecta că este imposibil să conduci treburile statului la înntîmplare. Nu va ieși nimic bun din asta”.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?