Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Țăranu: Suveranitatea statului transnistrean se destramă din cauza problemei plăcuțelor de înmatriculare

2 sep. 2021,, 16:45   Politică
3142 14

Începînd cu 1 septembrie, Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a mașinilor transnistrene cu plăcuțe de înmatriculare ale republicii autoproclamate. Anatol Țăranu și-a exprimat opinia cu privire la această chestiune.

„Pentru Chișinău, acest lucru este de o importanță fundamentală din punct de vedere al extinderii regimului de reglementare juridică a Republicii Moldova în regiune. Bineînțeles, Tiraspolul boicotează aceste eforturi în toate modurile posibile”, a declarat politologul.

„Chișinăul și Tiraspolul negociază de multă vreme trecerea vehiculelor transnistrene la plăcuțele de înmatriculare neutre, fără simboluri transnistrene. Cu toate acestea, politica rămîne politică, dar autoritățile din Transnistria nu pot ignora necesitatea de a asigura libertatea de circulație a șoferilor lor. Cu atît mai mult că accesul mașinilor cu numere transnistrene în Romînia demult e interzis. Prin urmare, administrația de la Tiraspol a fost forțată încă în 2018 să convină cu Chișinăul cu privire la tranziția vehiculelor sale la numere neutre de înmatriculare. Iar în 2020 să lanseze un mecanism pentru înlocuirea simplificată a permiselor de conducere transnistrene cu cele moldovenești recunoscute la nivel internațional”.

Țăranu crede că, ca rezultat, așa-numita suveranitate a statului transnistrean în problema plăcuțelor de înmatriculare a început să se destrame.

„Dar, ca întotdeauna, Tiraspolul a recurs la tactica sa preferată de a spune un lucru și de a acționa într-un mod complet diferit. Regimul de la Tiraspol a început să saboteze înlocuirea numerelor și permiselor, sperînd că, așa cum s-a mai întîmplat de mai multe ori în trecut, „scrisoarea nu roșește”, și situația va rămîne neschimbată. Și, deși în primăvara anului 2020, Kievul a avertizat că, începînd cu 15 ianuarie 2021, Ucraina va bloca accesul mașinilor din Transnistria fără numere neutre pe teritoriul său, iar ulterior acest termen a fost amînat pentru 1 septembrie 2021, în acord cu Chișinăul, pînă la această dată nouă numerele neutre au primit doar circa 5% din aproape 100 de mii de șoferi transnistreni. Astfel, sîntem martori ale unor sabotaje directe ale acordurilor încheiate cu medierea internațională din partea autorităților transnistrene”.


Politologul consideră că, probabil, și de această dată, totul ar fi mers pe calea concesiunilor nesfîrșite, mai ales că în timpul recentei sale vizite la Chișinău, șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak, în discuțiile cu Maia Sandu, a caracterizat fără echivoc situația creată drept o blocadă a Transnistriei.

„Este ciudat faptul că, în acest caz, reprezentantul plenipotențiar al Moscovei nu a găsit niciun cuvînt de condamnare sau cel puțin un regret neutru cu privire la poziția distructivă a Tiraspolului în ceea ce privește boicotarea acordurilor încheiate. Rusia, în calitate de mediator internațional de frunte în procesul de reglementare transnistreană, iarăși și-a manifestat „imparțialitatea”. Cu toate acestea, în acest caz particular, poziția de principiu a Kievului a zădărnicit toate calculele celor cărora le place să joace cu cărți politice marcate. Și deși noua guvernare de la Chișinău, încercînd să evite agravarea situației din Transnistria și, prin urmare, o evidentă criză gravă în relațiile cu Rusia, a îndemnat Kievul să amîne blocarea accesului mașinilor transnistrene în Ucraina, răspunsul este totuși negativ. Ucraina, care, ca și Moldova, se confruntă direct cu amenințarea separatismului, nu va păși pe grebla moldovenească a concesiunilor nesfîrșite fără principii în relațiile cu regimul anticonstituțional, creînd precedente periculoase care duc la înghețarea pe termen lung a separatistului conflict pe propriul teritoriu. Oricît ar părea de paradoxal, noua echipă politică de la Chișinău nu numai că trebuie să depășească poziția preconcepută a Moscovei în Transnistria, ci și să construiască relațiile foarte dificile cu noua politică de principiu a Kievului în problema soluționării politice a conflictelor separatiste inspirate din exterior. Criza izbucnită neașteptat din Transnistria a dezvăluit în mod clar importanța fundamentală a dimensionării ucrainene pentru politica noastră externă. Această direcție are un potențial imens de oportunități, care, totuși, nu va fi ușor de utilizat în interesele naționale ale ambelor state”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?