X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce se va întîmpla dacă Parlamentul nu va acorda vot de încredere Nataliei Gavriliță

3 feb. 2021,, 15:42   Politică
3166 0

Parlamentul urmează să respingă cel puțin două solicitări de învestitură a Guvernului propus de candidatul desemnat Natalia Gavriliță, dacă scopul urmărit este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Astfel, conform Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, a precizat pentru Noi.md expertul Nicolae Osmochescu.

După imposibilitatea formării executivului și expirarea termenului de 45 de zile, șeful statului semneză decretul de dizolvare a Parlamentului, lucru care s-ar putea întîmpla la sfîrșitul lunii martie. Alegerile parlamentare anticipate se organizează în termen de cel mult trei luni de la emiterea decretului de dizolvare a Legislativului.

Totuți, dacă candidatura Nataliei Gavriliță și cabinetul propus de aceasta va primi votul de încredere al Pralamentului, factorii de decizie urmează să identifice alte soluții pentru dizolvarea forului legislativ, spune expertul Nicolae Osmochescu.

„Singurele căi sînt prevăzute în Constituție și acesta sînt: imposibilitarea formării Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni”, a precizat el.


Președintele Maia Sandu nu a anunțat deocamdată ce acțiuni vor fi întreprinse în eventualitatea unui vot pozitiv acordat cabinetului Nataliei Gavriliță.

Menționăm că Parlamentul se va întruni mîine în prima sa ședință plenară din acest an. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Biroului Permanent. Deocamdată nu se cunoaște ordinea de zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?