Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Ministru: Ce se întîmplă cu legea privind confiscarea averilor

27 sep. 2021,, 10:50   Politică
2927 6

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că legea privind confiscarea averilor ar fi produs implicații grave în dosarele care se aflau pe rol, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Într-un interviu pentru Zdg.md, Litvinenco a menționat că dacă o lege penală este în vigoare măcar 5 minute, automat ea produce efecte juridice definitive.

"Dacă ne referim la legea care au votat-o atunci, ea nu era pentru a simplifica sau pentru a accelera procesul de confiscare a averilor.

Dimpotrivă, era o lege prin care se introduceau mai multe termene de prescripție, mai mici decît sînt în prezent, și, întîmplător sau nu, unii, inclusiv deputați care aveau pe rol dosare legate de imposibilitatea justificării unor bunuri și averi obținute în timpul mandatelor, ar fi fost absolviți de răspundere. Imediat după ce legea a fost votată în lectura a doua, am făcut acea sesizare la CC.

Am reușit să obțin suspendarea, pentru că, dacă legea ar fi produs efecte, chiar și o zi, ar fi apărut implicații grave în dosarele care se aflau pe rol. Dacă o lege penală este în vigoare măcar 5 minute, automat ea produce efecte juridice definitive, iar ulterior nu mai poți reveni la ea.


Atunci am reușit să suspend acea lege. Cred că, în septembrie, CC va examina sesizarea și va lua o decizie. Din 2016, avem ANI. S-a preluat în totalitate modelul Agenției de Integritate din România, dar vedem, din păcate, că pînă acum nu avem niciun caz de confiscare a averilor.

Funcționarii, judecătorii, procurorii care au averi ce depășesc de sute de ori veniturile oficiale declarate sînt foarte mulți, dar nu avem cazuri definitive de confiscare a averilor. Vom face reforma astfel, încît corupții care au avut salarii, dar în același timp au obținut averi de sute de mii de ori mai mari decît veniturile oficiale, să fie sancționați", a declarat Litvinenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?