Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce urmează după hotărîrea CCM privind dizolvarea Parlamentului – expert

15 apr. 2021,, 17:18   Politică
6269 0

Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu salută hotărîrea adoptată astăzi de CCM privind constatarea circumstanțelor ce justifică dizolvarea Parlamentului.

„1. Parlamentul nu adoptă legi într-o perioadă de trei luni. 2. Nu reușește să investească guvernul într-un termen de 45 de zile și după două tentative consecutive, lucru care s-a și întîmplat”, a menționat fostul judecător.

După avizul de astăzi al CCM, urmează ca șefa statului să ia act de această decizie și să emită decretul cu privire la dizolvarea Legislativului. Un aspect important constă însă în faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență, conform Constituției.

În acest caz, președintele are două opțiuni, explică Nicolae Osmochescu..

„Fie președintele emite decretul în termenii stabiliți, dar în punctul 2 al documentului precizează că decretul va intra vigoare după expirarea perioadei stării de urgență, fie emite decretul cînd se încheie starea de urgență”, a precizat el.


Menționăm că în hotărîrea sa, Curtea a constatat drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a - imposibilitatea formării guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?