X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ce subiecte a discutat liderul transnistrean cu viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei la Moscova

9 noi. 2021,, 15:20   Politică
3498 1

În cadrul unei vizite de lucru în Federația Rusă, Președintele autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse Andrei Rudenko. Din partea rusă la discuție a mai participat Ambasadorul pentru misiuni speciale Vitali Triapițîn, iar din partea Transnistriei - șeful Ministerului Afacerilor Externe al regiunii Vitali Ignatiev.

Potrivit Serviciului de presă al lui Vadim Krasnoselski, în cadrul întrevederii a avut loc o discuție pe marginea unui spectru larg de subiecte, printre care dialogul dintre Transnistria și Republica Moldova și consolidarea cooperării ruso-transnistrene.

Un accent deosebit a fost pus pe procesul de negocieri. Vadim Krasnoselski a declarat că Moldova continuă să exercite presiuni sistemice asupra Transnistriei, aplicînd o gamă largă de restricții. În acest context, el a remarcat o deteriorare accentuată a situaţiei în domeniul libertăţii de circulaţie.

Președintele RMN autoproclamate a evidențiat o serie de probleme umanitare, precum și pierderi economice, generate de restricțiile impuse. Potrivit acestuia, deosebit de stringente sînt aspectele legate de imposibilitatea efectuării transportului de mărfuri și pasageri, care nu este acoperit de mecanismul punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport, precum și de transportul pacienților de către reanimobilele din Transnistria către instituțiile medicale din Ucraina și Rusia.

O atenție deosebită a fost acordată problemelor legate de restricțiile bancare și financiare care împiedică funcționarea întreprinderilor în Transnistria.


Interlocutorii au făcut schimb de opinii cu privire la perspectivele viitoare ale dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, inclusiv reluarea activității Conferinței Permanente... în lumina compromiterii următoarei întîlniri în format 5+2. S-a exprimat o poziție reciprocă cu privire la inadmisibilitatea utilizării oricăror măsuri restrictive și la necesitatea intensificării procesului de negocieri la toate nivelurile acestuia.

Continuînd conversația de lucru, Vadim Krasnoselski și Andrei Rudenko s-au oprit asupra dezvoltării cooperării dintre Transnistria și Federația Rusă în diverse domenii. Au discutat problemele serviciilor consulare pentru compatrioții ruși din Transnistria. În plus ei au abordat și tema funcționării operațiunii de menținere a păcii de la Nistru, fiind de acord asupra lipsei de alternative la mecanismul de menținere a păcii existent.
La sfîrșitul întîlnirii, participanții și-au exprimat interesul reciproc în continuarea contactelor regulate în întregul spectru de domenii de interacțiune actuale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?