X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce crede opoziția despre modificarea Codului Electoral

29 noi. 2022,, 16:30   Politică
2316 0

Astăzi, Vlad Batrîncea, vice-președintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu reprezentanții partidelor din cadrul platformei naționale ”Agenda Comună” - Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, liderii partidului ”Congresul Civic” și Andrei Donica, președintele partidului Mişcarea Profesioniştilor „Speranța-Надежда” au susținut un briefing în cadrul căruia au expus opinia celor 8 partide membre ale ”Agendei Comune” vizavi de modificarea Codului Electoral, promovată de actuala guvernare.

În opinia vorbitorilor, graba cu care se dorește votarea Codului Electoral în a doua lectură, lipsa unui consens politic larg în cadrul partidelor politice vizavi de acest proiect, modificările nejustificate și pe alocuri neconstituționale urmăresc scopul de a falsifica alegerile pentru a menține PAS la guvernare.

Vlad Batrîncea a menționat că Codul Electoral în redacție nouă este un pericol la adresa democrației din Republica Moldova. Potrivit lui, pe lîngă faptul că se va introduce monopolul politic asupra CEC, asupra comisiilor de circumscripție raionale, Codul practic creează realități noi care pot duce la falsificarea alegerilor ulterioare, fie ele parlamentare, locale sau prezidențiale.

”Toate partidele politice, cu excepția PAS, vor avea probleme cu monitorizarea scrutinelor, cu funcționalitatea și accesul la procedurile democratice, cu finanțarea partidelor politice. Acest Cod este un pericol și pentru observatorii și reprezentanții organizațiilor care participă la monitorizarea scrutinelor, deoarece apare noțiunea de vot alternativ - vot prin internet, de care Moldova nu este pregătită. Sînt țări mult mai civilizate decît Republica Moldova care nu riscă să introducă votul alternativ și sînt țări care s-au refuzat de acest vot pe motiv că nu poate fi asigurată securitatea votului”, a menționat Batrîncea.

Secretarul executiv al PSRM a mai remarcat că cele 8 partide ale ”Agendei Comune” au atenționat Comisia de la Veneția despre faptul că reforma legislației electorale promovată de PAS reprezintă un pericol pentru pluripartitismul din RM și pentru partidele de opoziție în mod special.

Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale a subliniat că dezacordul partidelor membre ale platformei ”Agenda Comună” față de noul Cod Electoral rezumă în faptul că nu poate exista nici siguranță și nici libertatea alegerii atunci cînd cei aflați la putere adoptă reguli prin care numai ei să poată controla din punct de vedere juridic și administrativ întreg procesul electoral.

Pe finalul briefingului, în numele platformei ”Agenda Comună”, Vlad Batrîncea a insistat asupra necesității de a amîna adoptarea Codului Electoral în a doua lectură, preconizat pentru următoarea ședință a Parlamentului. De asemenea el a reiterat oportunitatea de a lua o pauză în vederea desfășurării unor dezbateri și consultații publice autentice pentru a atinge un consens larg în cadrul partidelor politice atît parlamentare, cît și extraparlamentare pe acest subiect.

8
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?