Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cenușă: Societatea civilă este folosită cînd convine politic

29 noi. 2021,, 14:41   Politică
2380 0

Guvernarea ar trebui să înțeleagă și să vadă societatea civilă ca pe un actor independent, care nu acționează la comenzi politice, spune politologul Dionis Cenușă.

Potrivit lui, în cele 100 de zile de aflare la putere, guvernarea a demonstrat cu mai multe ocazii să societatea civilă este folostiă și folositoare cînd convine politic.

El a adus drept exemplu criticile ministrului Mediului, Iuliana Catarangiu, la adresa societății civile, acuzînd ONG-urile de faptul că nu au intervenit împotriva lobby-ului vînătorilor. În alte cazuri, însă, afirmă analistul, poziția societății civile nu este luată în calcul de către guvernare, reforma Procuraturi fiind un exemplu în acest sens.

„Aparent, există o abordare diferențiată a guvernării vizavi de transparența decizională. Cînd era vorba despre legea procuraturii, majoritatea parlamentară a scurtcircuitat intenționat procesul transparenței decizionale pentru a modica legea și a face presiune asupra procurorului Stoianoglo. Ulterior, guvernarea a neglijat avertismentele ONG-urilor media despre riscul de a politiza instituțiile media din sectorul public. Acum, Ministerul Mediului se plînge pe faptul că societatea civilă ar fi pasivă, nesprijinind instituția în procesul de transparență decizională. Se observă incoerență”, argumentează Cenușă.

Acesta a subliniat că guvernarea și societatea civilă trebuie să conlucreze, dar în niciun caz să se contopească, dacă se doresc reforme sustenabile și conforme bunei guvernări.


„Anterior, am recomandat partenerilor externi să contribuie la combaterea efectelor nefaste ale cooptării societății civile de către guvernare, care poate duce în final la slăbirea puterii de presiune a acesteia sau la pierderea credibilității.

Guvernarea ar trebui să înțeleagă și să vadă societatea civilă ca pe un actor independent, care nu acționează la comenzi/semnale politice. La rîndul lor, membrii societății civile trebuie să se protejeze de efectele negative ale cooptării și să acționeze strict în funcție de interesul public, punînd presiunea necesară asupra guvernării”, mai menționează Cenușă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?