X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce le lipsește politicienilor moldoveni

22 iul. 2021,, 09:45   Politică
3592 17

Alegerile parlamentare anticipate au trecut, iar promisiunile făcute de politicieni poporului au rămas. Și ele trebuie îndeplinite, dar acest lucru este posibil teoretic, dar practic, mulți reprezentanți ai elitei politice uită după cîteva săptămîni.

De cîțiva ani, mulți experți de la noi spun că partidele politice din Republica Moldova s-au transformat în companii cu răspundere limitată care pun cîștigul personal și îmbogățirea înaintea intereselor țării. De ce se întîmplă asta? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de politologul austriac Andrei Muntean.

„Patriotismul este un concept complex, deși în urmă cu cîteva decenii era clar ce semnifică, atît pe o parte a oceanului, cît și de cealaltă. Nu pot spune cu siguranță cît de patriotici sînt anumiți politicieni moldoveni, deoarece, din punctul meu de vedere, în Moldova lipsește un sistem politic normal ca atare”, a precizat Muntean.

Potrivit expertului, Republicii Moldova îi lipsesc și ideile clasice despre ideologia politică și partid în adevăratul sens al cuvîntului. Muntean este, de asemenea, convins că țara noastră este lipsită de o competiție politică corectă și normală, atunci cînd diferite grupuri ale populației se adună în jurul anumitor partide și își apără convingerile despre ceea ce este „bine”, încercînd să convingă o parte semnificativă a electoratului în acest sens.

”În Republica Moldova, există o luptă deschisă pentru instrumentele de putere, nimic mai mult. În forma în care se desfășoară, indiferent de structura politică, este evident că va pierde. În politică, trebuie să poți duce un dialog - cu un prieten, cu un inamic, cu un concurent, cu un partener, cu opoziționistul. Acest lucru trebuie făcut onest și deschis”, a adăugat politologul.


Potrivit expertului, mulți politicieni moldoveni sînt încă foarte departe de conceptul de patriotism, întrucît persoana expusă puterii trebuie să înțeleagă ce înseamnă să fii cetățean al țării, lucrînd în beneficiul său și în numele intereselor concetățenilor.

„Menținerea intereselor naționale a fost ștearsă în înțelegerea multor politicieni moldoveni, iar lupta permanentă pentru putere a devenit cel mai înalt scop pentru ei”, a conchis Muntean.

Pe 11 iulie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?